Droga pakovana u Podgorici, štek bunkeri donosili milione

Droga pakovana u Podgorici, štek bunkeri donosili milione

Okrivljeni Jeknić, Vrhovac i Nora i Srđan Zvicer nijesu priznali izvršenje krivičnog djela. Nora Zvicer je u odbrani navela da osim svog brata Srđana ne poznaja ostala osumnjičena lica

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osamnaest lica osumnjičenih za međunarodni šverc narkotika. Naredbom koju je potpisala tužiteljka Sanja Jovićević obuhvaćeni su: Dragan D. Jeknić, Zlatibor V. Vrhovec, Benjamin S. Ljačević, Đorđije M. Gojačanin, Srđan P. Zvicer,Nora P. Zvicer,Eldin M. Tuzović, Stefan Gačeša, Dejan N. Pavlović, Nikola D. Crnković, Aleksandar V. Rašović, Almir R. Rastoder, Ferid Z. Ciriković, Mladen D. Šutović,Sava Z. Španjević, Aleksandar K. Brajković, Nikola S. Vojnović i Veselin V. Jaćimović. Jedan dio okrivljenih već se nalazi u spuškom zatvoru i zatvorima u Republici Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Specijalno tužilaštvo je u dosadašnjem toku postupka prikupilo dovoljno podataka i dokaza koji ukazuju da su navedena lica stvorila kriminalnu organizaciju sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima i da je svaki član organizacije imao unaprijed određene zadatke i uloge. U naredbi se navodi da je djelovanje kriminalne organizacije bilo planirano na duže vrijeme i radi vršenja većeg broja različitih krivičnih djela, a prvenstveno krivičnih djela krijumčarenje droge u međunarodnim razmjerama. Prikupljeni podaci takođe ukazuju da su krijumčarenjem narkotika ova lica zaradila velike sume novca, jer su se time bavili na međunarodnom nivou – na teritoriji Crne Gore i zemalja iz okruženja, pri čemu su pored običnih telefona koristili i zaštićene kriptovane aplikacije, odnosno aplikaciju „anom“, radi sigurne komunikacije.

Ova lica su krijumčarila marihuanu iz Crne Gore prema Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i drugim zemljama EU, a drogu su krijumčarili vozilima u kojima su bili pripremljeni štek bunkeri.

Prema navodima iz naredbe, put droge bio je, od Albanije u Crnu Goru, gdje su je transportovali od Bara do Podgorice, u kojoj su je skladištili, prepakivali je u manja pakovanja i stavljali je u bunkere u vozilima za krijumčarenje. Pojedini pripadnici kriminalne grupe imali su ulogu da pronađu vozače, odnosno kurire, koji su drogu prebacivali za određeni iznos novca, kao i da iznajmljuju kuće za skladištenje droge.

Za jedne pritvor, za druge mjera nadzora i potjernica

Naredbom SDT-a od 16.decembra ove godine podnijet je predlog za određivanje pritvora Draganu Jekniću, Zlatiboru Vrhovcu, Benjaminu Ljačevićau, Đorđiju Gojačaninu, Srđanu i Nori Zvicer, Eldinu Tuzoviću, Nikoli Crnkoviću, Aleksandri Rašović, Mladenu Šutoviću i Veselinu Jaćimoviću. Takođe, podnijet je predlog za izricanje mjere nadzora zabrana napuštanja boravišta u odnosu na Aleksandra Brajkovića, kao i predlog za izdavanje potjernice u odnosu na Đorđija Gojačanina.

Okrivljeni Jeknić, Vrhovac i Nora i Srđan Zvicer nijesu priznali izvršenje krivičnog djela. Nora Zvicer je u odbrani navela da osim svog brata Srđana ne poznaja ostala osumnjičena lica, niti joj je poznato bilo šta u vezi sa krivičnim djelom koje joj se stavlja na teret. Ljačević, Jaćimović, Brajković,Šutović i Tuzović su iskoristili zakonsko pravo i branili se ćutanjem, kao i Rastoder, Ciriković i Vojnović, koji su na saslušanje u svojstvu osumnjičenih dovedeni iz UIKS-a.

Okrivljena Aleksandra Rašović nije priznala izvršenje krivičnih djela koja joj se stavljaju na teret. Rekla je da radi kao taksista i da je vozilo koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi prodala Savu Španjeviću. Đorđije Gojačanin nije saslušan jer je u bjekstvu.

(Dan)

CATEGORIES
Share This