Zovko: BiH je 100% usaglasila spoljnu politiku sa EU. Šta na to kaže zvanična Moskva?!

Zovko: BiH je 100% usaglasila spoljnu politiku sa EU. Šta na to kaže zvanična Moskva?!

„Savjet ministara BiH je uspio usaglasti spoljnu i bezbjednosnu politiku sto posto sa politikom EU, što je izuzetno bitna činjenica u ovom trenutku“.

Ovo je kazala poslanica u Evropskom parlamentu Željana Zovko, komentarišući na HRT-u današnju posjetu evropske delegacije BiH, koju je nazvala „istorijskom i ključnom za BiH“.

Incijator posjete, kako je kazala, bio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pored Plenkovića u Sarajevu danas su boravili i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i holandski premijer Mark Rute.

Prema njenim riječima, bilo je ključno dovesti u Sarajevo holandskog premijera Marka Rutea, koji je imao tvrde stavove o BiH, što je učino Plenković.

„Zbog ove najavljene posjete u BiH i politički lideri su sjeli i dogovorili jedan paket reformskih promjena.“, kazala je Zovko, navodeći da očekuje da će oni to i ispuniti.

Zovko je kazala da je potrebno istaći da je Savjet ministara BiH uspio da usaglasi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU.

i Ursula fon der Lajen danas je kazala da je usklađenost bh. spoljne i bezbjednosne politike sa evropskom, između ostalog, potvrda  posvećenosti BiH EU putu.

Zanimljivo je da se danas niko od srpskih predstavnika nije oglasio kada je u pitanju usklađenost BiH spoljnoj politici EU.

Podsjetimo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali srpski predstavnici u BiH često tvrde da Republika Srpska ne podržava usklađenost bh. spoljne i bezbjednose politike sa EU.

Treba napomenuti da Dodik koji često u javnim nastupima se deklariše da podržava Rusiju, nije uspio zadnjih mjeseci da ostvari svoju posjetu zvaničnoj Moskvi, koju je javno najavljivo više puta.

Takođe, danas se nije oglasila ni ruska ambasada u BiH u vezi potvrde evropskih zvaničnika da je BiH usaglasila svoju bezbjednosnu i spoljnu politiku sa EU.

(BN) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This