Željku zanima kakvo oružje nosi Šmitova pratnja

Željku zanima kakvo oružje nosi Šmitova pratnja

Ovaj zahtjev su 8. septembra dobili ministar beubjednosti BiH Nenad Nešić, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Enes Karić.

Prije nego pročitate šta kabinet Željke Cvijanović (SNSD) traži, uz naglasak hitno, istaknimo da Predsjedništvo BiH, a niti pojedinačno članovi Predsjedništva BiH, nemaju pravo tražiti operativne podatke koje ovim aktom traže iz kabineta članice državnog predsjedništva.

Cvijanović i saradnici su veoma zainteresovani da saznaju koliko pripadnika osiguranja čuva Kristijana Šmita, da li su naoružani i koje tačno oružje nose!?

„Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH se iz sredstava javnog informisanja upoznao sa informacijom da njemačkog državljanina Kristijana Šmita u BiH obezbjeđuju privatne bezbjednosne agencije tačnije pripadnici Specijalne jedinice Savezne Republike Njemačke. Riječ je, navodno, o osiguranju koje broji više od 10 pripadnika, posebno obučenih za zaštitu veoma važnih osoba (VIP osoba) i političara.

Budući da su pomenute aktivnosti dio vaših nadležnosti, molimo Vas da nas hitno obavijestite o istinitosti ovih navoda.

Ukoliko se ispostavi da su isti vjerodostojni, zahtijevamo od Vas da nam, jednako hitno, dostavite informacije o tačnom broju pripadnika privatnog obezbjeđenja njemačkoj državljanina Kristijana Šmita, da li su pomenuta lica naoružana i kojim vrstama naoružanja, kao i od strane koga i po kom osnovu su ista angažovana, te kako, i u kom svojstvu, ona borave u BiH, ali i da li imaju neophodne dozvole za rad i boravak i na koji način je to regulisano“, navedeno je u pismu.

Na kraju su od Nešića, Konakovića i Karića zatražili i informaciju, bez odlaganja navode, o tome da li neka policijska agencija u BiH osigurava Šmita i po kojem osnovu.

Četiri dana poslije, 12. septembra, isti zahtjev ovaj put dostavlja ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić (DNS), ali ga adresira šefu bh. diplomatije Elmedinu Konakoviću te direktorima SIPA-e Darku Ćulumu, direktoru DKPT-a Enesu Kariću i direktoru Granične policije BiH Mirku Kuprešakoviću.

Nešić pod oznakom „vrlo hitno“ navodi da je Ministarstvo bezbjednosti BiH zaprimilo dopis od Predsjedništva BiH te ga dostavlja navedenim direktorima policijskih agencija i traži od njih da „hitno i bez odlaganja informišu o poduzetim aktivnostima“.

Recimo da su sve tri policijske agencije (SIPA, DKPT i GP BiH) kojima se obraća ministar Nenad Nešić upravne organizacije u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH na čijem čelu je upravo on, ali policijske agencije imaju potpunu samostalnost kada je u pitanju operativni rad.

To znači da ukoliko direktor SIPA-e, DKPT-a ili GP odgovori na nezakonit zahtjev, prekršiće zakon o policijskoj agenciji koju rukovodi.

(Klix) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This