Zašto je zahtjev za smjenu ministra Košarca opravdan, ali i u isto vrijeme i beznadežan

Zašto je zahtjev za smjenu ministra Košarca opravdan, ali i u isto vrijeme i beznadežan

Grupa parlamentaraca u Predstavničkom domu BiH jučer je uputila inicijativu za smjenu državnog ministra Staše Košarca. Inicijativa je pokrenuta zbog nasilja nad bivšom suprugom. 

Inicijativu je potpisalo jedanaest parlamentaraca i to uglavnom onih iz opozicije. Obrazloženo je da Staša Košarac zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih opdnosa i da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Parlamentarci Trojke, izuzev Aide Baručije te oni iz HDZ-a i svakako SNSD-a nisu potpisali inicijativu. Pojedini su bili odsutni sa sjednice, a kako Klix.ba saznaje bilo je i neslaganja u vezi teksta prijedloga inicijative.

Prije svega podsjetimo da je Sanja Stanković, bivša supruga Staše Košarca, prije tri godine optužila tadašnjeg supruga za agoniju koju s djecom proživljava. Zatim je svjedočila i pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH gdje je govorila o navodnoj korupciji u pravosuđu, porodičnom nasilju njenog bivšeg supruga i institucijama koje nisu stale u njenu zaštitu zbog utjecaja ministra Košarca.

No, prvo je imenovanje Košarca za ministra prije skoro godinu dana prošlo, iako se i tada znalo da mu se na teret stavlja nasilje u porodici, kao što se znalo i za svjedočenje njegove bivše supruge. Tako da se postavlja pitanje zašto prilikom imenovanja Vijeća ministara nije izvršen veći pritisak zbog prijedloga da ministar bude Košarac?

Kako saznajemo, prilikom pregovora o inicijativi na stol je došao i zahtjev da se smjena zatraži i zbog širenja međuetničke netrpeljivosti.

I tu dolazimo do zapleta. Opozicija iz Republike Srpske (PDP, SDS i Lista za pravdu i red) je svjesna da mogu tražiti smjenu Košarca zbog nasilja u porodici, ali ukoliko pristanu na činjenicu da se smjena traži i zbog njegovog širenja međuetničke netrpeljivosti, da bi im to mogao biti problem u RS-u.

S druge strane oni koji su zahtjevali dodavanje i te formulacije mogli su računati da će ona teško biti prihvaćena. A stranke iz FBiH ukoliko bi sa opozicijom pristale na smjenu dodatno bi pogoršale ionako poljuljane odnose sa SNSD-om, čime bi se ugrozili i brojnizakoni na koje čekamo na putu u EU.

A u konačnici i sama smjena bilo kojeg ministra, pa i Staše Košarca je skoro pa nemoguća misija. Da bi ministar bio smijenjen potrebno je da to izglasa i Predstavnički dom, ali i Dom naroda. A ako se zna da SNSD ima punu kontrolu u Domu naroda, tako nešto je jako teško očekivati.

Klix

CATEGORIES
Share This