VSTS bira novog potpredsjednika, nakon ostavke Simeunovićeve

VSTS bira novog potpredsjednika, nakon ostavke Simeunovićeve

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine zakazao je za danas i sutra sjednicu na kojoj bi, uz ostalo, trebala biti razmatrana Informacija o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, odnosno presjek stanja sa danom 30. jun 2023. godine.

Kako Fena saznaje u VSTV-u BiH, u dnevni red zasjedanja naknadno je uvrštena i tačka koja se odnosi na izbor potpredsjednika tog regulatornog tijela.

Radi se o poziciji koja je ostala upražnjena nakon što je članica tog tijela Biljana Simeunović podnijela ostavku na funkciju potpredsjednice na sjednici održanoj 6. septembra.

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrane i informacije o dinamici suđenja u složenim predmetima organizovanog kriminala koji su ušli u dvogodišnje planove rješavanja za prvi i drugi kvartal 2023. godine, kao i tačka koja se odnosi na realizaciju planova rješavanja predmeta za prvo polugodište 2023. godine.

Takođe, članovi VSTS-a bi se trebali očitovati o Polugodišnjem izvještaja Ureda disciplinskog tužioca-UDT-a, te o Polugodišnjem izvještaju o radu sudova i tužilaštava 2023. godine.

Na dnevnom redu je i Molba za podršku VSTS-a BiH istraživanju krivičnih presuda u predmetima rodno zasnovanog nasilja Univerziteta u Sarajevu.

(Fena) Foto:Faktor

CATEGORIES
Share This