“Večernji list”: BiH bi trebalo da ima tri pregovarača sa EU, glavni da bude Srbin

“Večernji list”: BiH bi trebalo da ima tri pregovarača sa EU, glavni da bude Srbin

BiH bi u pregovorima o pridruživanju EU trebalo da ima tri glavna pregovarača iz tri konstitutivnog naroda, koji bi se rotirali na svakih osam mjeseci ili godinu dana, a na mjestu prvog glavnog pregovarača treba da bude Srbin, piše “Večernji list” izdanje za BiH.

Iako odluka o tome da će biti glavni pregovarači sa EU još nije donesena, “Večernji” piše da se pretpostavlja da ne može biti ministar Savjeta ministara jer je riječ o opsežnom, složenom i stručnom poslu koji zahtijeva isključivu posvećenost.

List navodi da glavni pregovarač za članstvo u EU ima ključnu ulogu u procesu pregovaranja, ali će to u BiH podrazumijevati postizanje kompromisa između predstavnika tri naroda i svih nivoa vlasti.

Kako navodi, BiH će prije početka pregovora morati utvrditi pregovarački okvir, koji je najvažniji dokument koji bi obuhvatio sva iskušenja kojima će se BiH i EU baviti u narednom periodu.

Prema opisu posla, glavni pregovarač koordiniše proces pregovora u BiH i prema EU i organizaciono je na vrhu piramide i nadzire cijelu pregovaračku strukturu, ali se njegova uloga ne može posmatrati odvojeno od ostatka tima, jer uz glavnog pregovarača čitav tim detaljno razrađuje plan djelovanja, analizira zakonodavstvo i sprovodi “skrining”.

Večernji list

CATEGORIES
Share This