Uspostava pravne države je prioritet za BiH

Uspostava pravne države je prioritet za BiH

Očekivana je odluka Evropske komisije da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, što je za sve nas jedan važan korak naprijed. Jasno je da je otvaranje pristupnih pregovora prije svega odluka EU, uzrokovana geopolitičkom situacijom i snažna poruka Brisela da je prostoru Zapadnog Balkana mjesto u Evropskoj uniji, a u neuporedivo manjoj mjeri pitanje slabašnih rezultata ovdašnje vlasti.

Ovo je rekao Branislav Borenović, predsjednik PDP, povodom odluke Evropske komisije o otvaranju pregovora za Bosnu i Hercegovinu za članstvo u Evropskoj uniji.

Borenović dodaje da je ispred BiH dug put ka EU.

– Evropa je u ovom slučaju pokazala otvorenost i spremnost da odškrine vrata, ali svako ko misli da će tako biti uvijek, vara se, posebno kada uzmemo u obzir da su neke od značajnih zemalja EU skeptične povodom našeg napretka. Ukoliko postoji stvarna volja da se iskoristi ovaj geopolitički momenat i snažno zakorači ka EU, biće potrebno mnogo više ozbiljnosti i odgovornosti sa strane BiH – kaže Borenović.

Podsjeća da su vladavina prava i nesmetano funkcionisanje pravosudnih institucija prioriteti EU koje BiH mora ispuniti.

– To je sigurno jedan od uslova koje će biti najteže ispuniti, što iz političkih razloga, zatim nedostatka volje i straha pojedinih lidera od pravne države, ali i zbog hroničnog upliva političkih uticaja u rad pravosuđa.

Baš juče, simbolično na dan otvaranja pregovora sa EU, dobili smo odluku Tužilaštva BiH o nesporovođenju istrage po našoj krivičnoj prijavi zbog krivičnog djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom Izborna prevara i srodnih krivičnih djela, koju smo, uz stotine dokaza podnijeli protiv velikog broja lica.

Podsjetiću da je i izmjena izbornog procesa jedan od prioriteta EU. U svakom slučaju, Evropska unija nam je dala jednu šansu, ali pred nama je dug put koji zahtijeva mnogo više rada i odgovornosti nego što je do sada bio slučaj – poručio je Borenović.

(BN)

CATEGORIES
Share This