Uspješno održana vojna vježba OS BiH po NATO konceptu na Manjači

Uspješno održana vojna vježba OS BiH po NATO konceptu na Manjači

Vježba ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 24-4“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija, u kojoj su učestvovali pripadnici komandi i jedinica 4. pješadijske brigade i pridodatih sastava iz drugih jedinica Oružanih snaga BiH, uspješno je okončana 10. juna 2024. godine u Centru za borbenu obuku u kasarni OS BiH „Mika Bosnić“ Manjača.

Uz načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Gojka Kneževića, prisutni su bili zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Tomo Kolenda, komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Zdravko Rezo, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije, brigadir Jasmin Čajić, te predstavnici EUFOR-a i NATO-a u BiH.

Cilj vježbe je bila procjena spremnosti i obučenosti u izvođenju širokog spektra operacija i prezentacija operativnih sposobnosti pripadnika 4. pješadijske brigade OS BiH.

U okviru vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 24-4“ primjenjivat će se novi koncept institucionalnog vanjskog ocjenjivanja operativnih sposobnosti, komandi i jedinica OS BiH po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F) u cilju dostizanja stepena interoperabilnosti sa NATO standardima.

Prilikom realizacije vježbe pripadnici OS BiH su pokazali izuzetan nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja. Tokom vježbe izvedeno je bojevo gađanje ličnim naoružanjem i minobacačima, borba u urbanim naseljima kao i medicinska evakuacija.

Prezentovane su operativne sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH te je to jedan od razloga zbog kojeg vrh komande uvijek posmatra izvođenje. Vježba je trajala u periodu od 3. do 10. juna 2024. godine, saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH.

BN

CATEGORIES
Share This