Učesnik protesta fizički nasrnuo na premijera Fortu

Učesnik protesta fizički nasrnuo na premijera Fortu

– Premijer sarajevskog kantona Edin Forto poručio je da ne može da obeća isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u javnom sektoru, čiji sindikati danas protestuju ispred kantonalne vlade, ali je pozvao na pregovore o visini zarada za narednu godinu.

Protest osam sindikata zaposlenih u javnom sektoru obeležio je incident, kada je jedan od učesnika pokušao fizički da nasrne na kantonalnog premijera.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, fizički napad je sprečen zahvaljujući intervenciji policije, a Forto je potom napustio proteste.

Iz vlade podsećaju da se vodi kontinuirani dijalog sa svim sindikatima u KS i da je ovaj saziv prvi koji kroz protekli niz godina ima potpisane i važeće kolektivne ugovore sa svim sindikatima.

U tekućoj godini su plate u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu pet posto, a kasnije tokom godine kroz razne granske kolektivne ugovore između sedam i 12 posto, u zavisnosti od radnog mesta i otežanih uslova rada.

Prema podacima Ministarstva finansija KS, na ime tih povećanja u prvih 11 meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno preko 70 miliona KM više nego prošle godine, delom kroz direktno isplaćene plate za budžetske korisnike, delom kroz subvencije kantonalnim preduzećima.

(Tanjug Foto: Avaz)

CATEGORIES
Share This