Tužilaštvo BiH stavilo tačku na predmet „ikona“

Tužilaštvo BiH stavilo tačku na predmet „ikona“

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu „Ikona“ u vezi sa ikonom koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, saznaje Klix.ba.

Bila je sredina decembra 2020. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pozlaćenu ikonu Sergeju Lavrovu.

Skoro tri godine kasnije Tužilaštvo BiH je zatvorilo ovaj predmet, što je potvrđeno za Klix.ba, a ovo je razlog:

Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.

Slijedom navedenog, a i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu donesena naredba o neprovođenju istrage.

Domaći, regionalni i svjetski mediji brujali su danima o ikoni koja je navodno ukradena iz Ukrajine i završila u rukama Milorada Dodika (SNSD) koji ju je zatim odlučio pokloniti šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kada je ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone, nije dugo trebalo da Lavrov vrati poklon u Bosnu i Hercegovinu.

Bio je 18. decembar kada je Tužilaštvo BiH formiralo predmet „Ikona“. Od tada do danas jedino je saopšteno da je saslušan određeni broj svjedoka. Među njima su i Milorad Dodik i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, ali ne u svojstvu osumnjičenih.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je 25. decembra ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Početkom januara 2021. ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku, koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu te dodao da Milorad Dodik laže o porijeklu ikone.

Krajem januara u Sarajevo je stigao i ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič i održao sastanke s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

(Klix) Foto: Arhiva/Agencije

CATEGORIES
Share This