Strani investitori zaobilaze BiH jer je na lošem glasu

Strani investitori zaobilaze BiH jer je na lošem glasu

BiH je među zemljama s najmanjim porezom na dohodak u Evropi. Niži porezi su način da se privuku i zadrže strana ulaganja. Međutim, da li je to dovoljno?

Strane investicije podižu ekonomiju jedne zemlje, daju vjetar u leđa privredi, otvaraju nova radna mjesta. A da bi jedna zemlja bila privlačna za investitore, mora da obezbijedi i adekvatne uslove. Ono što BiH čini primamljivom jeste porez na dohodak koji je među najnižim u Evropi. U Federaciji BiH iznosi 10 odsto, a u Republici Srpskoj 8 odsto. Međutim, ova prednost u odnosu na druge zemlje, u praksi nije značila i veći obim stranih investicija, kažu ekonomisti.

,,Od ukupnih stranih investicija u zadnje dvije godine na Republici Srpskoj optada samo 23, 5 odsto a u FBiH 75 odsto. Takođe, podaci za mnoge evropdke zemlje, gdje je stopa poreza na dohodak preko 50 odsto upravo potvrđuju ovu činjnicu da ne postoji čvrsta korelacija između visine poreza na dohodak i visine i obima direktnih stranih investicija”, ističe ekonomista Milenko Stanić.

Očigledno, postoje neki drugi faktori koji su bitnijii investitorima. Važno je i u koju svrhu idu prihodi od poreza. Pokazalo se, na primjer, u Danskoj gdje je stopa ovog poreza 55,9 odsto da su zadovoljni i sretni i investitori i građani.

,,U razvijenim zemljama pojedinci vjeruju u državu, plaćaju porez jer sredstva iz tih izvora idu u ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, razvoj tržišta rada, stvaranje balansa između poslodavca i radnika – to je najbitnije za radnike”, smatra ekonomista Srđan Lalić.

,,Investitori porezima dobijaju odgovarajuću infrastrukturu, odgovarajući poslovni ambijent bez mnogo sive ekonomije, ambijent koji govori da se isplati pošteno raditi, ambijent koji podrazumijeva besplatno obrazovanje i visoko kvalitetno obrazovanje. Kompanije dobijaju odgovarajući vidokoobrazovani kadar, odgovarajuće zdravstvo koje podrazumijeva da su radnici zdravi i da će manje koristiti bolovanje.  To je jedan opšti ambijent koji odgovara investitorima”, kaže Stanić.

A kad govorimo o opštem ambijentu, BiH godinama bije loš glas.

,,Politika i sistemska korupcija, jednostavno nedefinisanje. U Srbiji svaki investitor koji želi da investira u zemlju direkan je i ozbiljan. Vidimo kod nas – prvo se razgovara o nekom ličnom interesu i dok je to tako, ne možemo očekivati nikakav napredak, izričit je ekonomista Draško Aćimović.

U strukturi investicija u BiH najviše ih je iz evropskih zemalja, a značajna su ulaganja Srbije. Ako pogledamo efekat investicija, vidimo da investicije iz Srbije predstavljaju ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, dok sredstva koja dolaze iz razvijenih zemalja najviše su vezane za podršku finnasijskih usluga, u prvom redu bankarskog sektora, kaže ekonomista Srđan Lalić. Ističe da na osnovu toga možemo da zaključimo da je upitan kvalitet života na ovim prostorima.

 ,,Ako se vratimo unazad i pokušamo da se vratimo u jednu dubinsku analizu, tražićemo odgovor na pitanje zašto je bijeljina 1980-ih godina imala četiri-pet fabrika. Svi su bili zaposleni, imali smo razvijeno selo kao izvor zdrave hrane. Postojala je podrška upravo domaćoj proizvodnji. Što danas nemamo te fabrike i sve markete i tržne centre, dolaze nam iz inostranstva sa promocijom nove proizvodnje”, primjećuje Lalić

Šta treba da uradimo? Potreban nam je program gdje će sredstva od poreza ići u razvoj domaće proizvodnje, oživljavanje domaćih fabrika, naše privrede, razvoj sela i zaštite pojedinca na radnom mjestu. Kad to uradimo, smanjiće se stopa odlaska ljudi sa ovih prostora, zaključuje Lalić.

(BN)

CATEGORIES
Share This