„Strahujem za privredu“ Ministar Čubrilović o „ArcelorMital“ i najavljenoj obustavi transporta rude iz Omarske ka Zenici

„Strahujem za privredu“ Ministar Čubrilović o „ArcelorMital“ i najavljenoj obustavi transporta rude iz Omarske ka Zenici

Ako “ArselorMital” obustavi transport rude na duži period iz Omarske ka Zenici to će zadati veliki udarac “Željeznicama RS”, ali i ostaviti velike posljedice po ukupna privredna kretanja unutar Srpske.

Ovo poručuje ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

On je rekao da se još ne zna koliko će ta obustava transporta trajati. – To je veliki problem za “Željeznice RS”, jer “ArselorMital” učestvuje u ukupnom prihodu tog javnog preduzeća sa 42 odsto. To nije malo i to bi zaista bio veliki udarac za ŽRS. U razgovoru sa predstavnicima rudnika u Omarskoj pokušavamo iznaći neka rješenja, o kojima u ovom trenutku ne bih da govorim, a u narednih nekoliko sedmica pokušaćemo da pronađemo rješenja kako za rudnik u Omarskoj tako i za ŽRS – rekao je Čubrilović za Glas Srpske.

Po njegovim riječima, jasno je da ako bi “ArselorMital” obustavio transport rude na duži period, to zaista bio ne samo veliki udarac za “Željeznice”, nego za ukupna privredna kretanja unutar Srpske, prije svega kada je riječ o proizvodnji rude iz prijedorskog basena.

– Nadam se i očekujem da to neće potrajati više od nekoliko mjeseci i da ćemo iznaći adekvatna rješenja. Koliko sam razumio “ArselorMital” ima probleme zbog visokih cijena ulaznih komponenti u njihov finalni proizvod i ekonomski to nije održivo. Imaju velike gubitke koji su nenadoknadivi – dodao je Čubrilović.

Agencije

CATEGORIES
Share This