SNSD oborio prijedlog Zakona o državnoj službi, ništa od registra

SNSD oborio prijedlog Zakona o državnoj službi, ništa od registra

Na današnjoj sjednici Parlamenta BiH SNSD je oborio prijedlog Savjeta ministara BiH o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi koji je, između ostalog, trebao da omogući uspostavljanje registra državnih službenika.

„Vi meni niste jasni“, rekao je poslanik SDS Darko Babalj, „odlučite se da li ste vlast ili opozicija, jer rušite prijedlog svog Savjeta ministara“.

Razlog obaranja zakona jeste zahtjev SNSD da se predloženim izmjenama zakona riješi i status pomoćnika u ministarstvima i institucijama za koje je poslanik Sanja Vulić tražila da se ograniče mandatima.

Babalj je na ovo odgovorio da je ovaj zahtjev „čista politizacija državne službe i umjesto depolitizacije SNSD gura stvari u partokratiju i jačanje stranačkog uticaja.“

„Nakon što ste sve posmjenjivali i postavili svoje stranačke ljude gdje god ste mogli, sada biste još da stranački uhljebite svoje kadrove na pomoćničke pozicije“, rekao je Babalj, na šta je poslanik SNSD Miroslav Kojić odgovorio salvom uvreda na njegov račun pa je sjednica nakratko bila prekinuta.

Inače, na pomoćničkim pozicijama se u zajedničkim institucijama BiH nalazi oko 50 državnih službenika i oni taj posao obavljaju profesionalno sa statusom državnog službenika koji se bira konkursom.

Jedan od značajnih benefita ovog zakona je trebao da bude jedinstveni registar državnih službenika koji bi vodila Agencija za državnu službu BiH, a koji bi omogućio javan i transparentan uvid u broj državnih službenika i stavrne potrebe institucija.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This