Šmit pita Dodika: Hoćeš li smijeniti ministra Karana?

Šmit pita Dodika: Hoćeš li smijeniti ministra Karana?

 Mislim da ministar Karan ima problem. Ja juče nisam čak ni automobil mijenjao. Ako tako nešto nije u stanju da ustanovi, kakva je onda to policija, dodao je Šmit.

– Čuo sam da će Dodik navodno otpustiti ministra unutrašnjih poslova Sinišu Karana, jer nije u stanju da ustanovi gdje se to nalazi visoki predstavnik. Moram reći da sam se kretao ulicama, vozio se kroz Republiku Srpsku, pozdravljao ljude koji su stajali pored puta.

Nisam naišao na desetine hiljada demonstranata, koji su najavljivani. Možda je ministar Karan mislio da će biti angažovani ljudi koji traže novac da bi došli na protestni skup“, kazao je ironično visoki predstavnik u BiH u intervjuu listu Oslobođenje.

Odgovarajući na pitanje u vezi jučerašnje posjete Banjaluci, Šmit je dalje nastavio:

„Taj čovjek ima obavezu da se brine za moju sigurnost. Da bi to uradio, on mora iskreno i pošteno da radi. Mogu garantovati da pratim šta on radi. Bože sačuvaj, ne želim mu ništa učiniti, ali on treba da radi svoj posao na demokratski način. Upravo on treba da brine o mojoj sigurnosti“, naveo je Šmit.

Naglašava da nije osjetio da je njegova bezbjednost bila ugrožena u Banjaluci.

A onda je opet sve „okrenuo“ na ironiju.

– Mislim da ministar Karan ima problem. Ja juče nisam čak ni automobil mijenjao. Ako tako nešto nije u stanju da ustanovi, kakva je onda to policija, dodao je Šmit.

Osvrnuo se i na to da se u Republici Srpskoj dovodi u pitanje njegov diplomatski status.

– Kakva je to priča, ljudi. Ovo je kao pozorište. Ovo je kao da majmuni nastupaju u cirkusu. Ja sam akreditovani diplomata. Možda neki u Banjaluci ne vide to tako, ali to me uopšte ne zanima. EU je jako iritirana. Ako se odigravaju ovakve gluposti, to ne vodi BiH ka članstvu EU. Ja sam uvijek spreman za šalu.

Međutim, ne mogu se samo gluposti „valjati“ jedna za drugom. Treba da razgovaramo pristojno, kao ljudi. Dodik vara ljude zato što iznosi lažne tvrdnje“, kazao je Šmit.

On je podsjetio da je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš u julu odgovorio na pitanje kako se vrši imenovanje visokog predstavnika.

„Zar Dodik nije pročitao taj odgovor, ili mu se on ne dopada? Da li ni Gutereša neće niko štititi ako dođe ovdje? Vidite na kako klizavom terenu se on sada nalazi. Za one koje to zanima, ja ću, naravno, dolaziti u Republiku Srpsku i razgovarati sa ljudima. Neću posjetiti baš svakog političara, ali ljude hoću“, kazao je Šmit.

(BN) Foto: Arhiva/Agencije

CATEGORIES
Share This