SAD čvrsto pri stavu da u BiH neće biti otcepljenja

SAD čvrsto pri stavu da u BiH neće biti otcepljenja

– Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan izjavio je da su SAD čvrsto pri stavu da u Bosni i Hercegovini neće biti otcepljenja.

„U Dejtonu smo razgovarali i tamo su svi shvatili da ne postoji mogućnost otcepeljenja. Tačka. SAD će delovati ukoliko iko bude pokušao da prekrši Dejtonski sporazum“, naveo je O’Brajan na platformi X.

O’Brajen je ispod svog komentara podelio i tvit američke ambasade u Sarajevu.

“Republika Srpska je entitet u državi BiH. Ona je sastavni deo države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan BiH. Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Dodaje se da su SAD u više navrata jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom delovanju, što, kako se navodi,  secesija i jeste.

„Milorad Dodik greši ako misli da će Sjedinjene države stajati po strani dok on gura BiH u sukob“, navedeno je u objavi američke ambasade u Sarajevu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prethodno da će, ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmit pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska odmah proglasiti nezavisnost.

On je za RTRS poručio da Republika Srpska neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.

„Mi smo imali veliki pripremni sastanak za jednu takvu situaciju“, rekao je Dodik.

On je naveo da ima informaciju da će Šmit nametnuti zakon o imovini u januaru.

(Tanjug) Foto: AP

CATEGORIES
Share This