SAD će preduzeti korake na svaki antidjetonski potez

SAD će preduzeti korake na svaki antidjetonski potez

Amerikanci su još jednom jasno poručili da su spremni reagovati na svako kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz američke ambasade u BiH u vezi najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon.

„Izjava gospodina Dodika u vezi paketa izbornog integriteta naglašava da on i njegova stranka nisu zainteresovani za zaštitu prava birača u BiH, uključujući i birače u Republixi Srpskoj, na slobodne i poštene izbore. U jednu ruku, ovo i nije iznenađujuće s obzirom na sveprisutnu prevaru u vezi sa izborima za predsjednika Republike Srpske 2022. godine, što je u nekim krugovima pokrenulo pitanja o legitimnosti potvrđenog ishoda“, naveli su iz američke ambasade za N1.

Dalje navode da je to takođe u skladu i sa nastojanjima gospodina Dodika da uskrati stanovnicima Republike Srpske i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda štampe i sloboda okupljanja.

„Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane Republike Srpske ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH. Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem. Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje. Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru.” navodi se u odgovoru ambasade.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This