Političke volje nema, a mudrosti još manje

Političke volje nema, a mudrosti još manje

Političke volje nema, a mudrosti još manje, jer su vladajući u BiH samo deklarativno za EU, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

“Vlastima nije u interesu da ova država Bosna i Hercegovina postane pravno uređena zato što bi to za mnoge od njih značilo jedno drugo stanište nego ovo koje sada uživaju u blagodetima obavljanja određenih funkcija”, kaže Tanja Topić.

Ona smatra da se ta politika svodi na ucjenjivanje.

“Došli smo do one tačke kada se bukvalno ucjenjuje i sama EU tražeći striktno određivanje datuma za početak pregovora inače oni će odustati od svega.”, navodi i dodaje da je to igra živcima kako građana tako i zvaničnika EU.

Za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, priča o EU je, kako sam kaže, igra mačke i miša. Dok curi rok Bosni i Hercegovini za ispunjenje minimuma uslova, on obilazi Rusiju koja je pod evropskim sankcijama.

Politikolog Velizar Antić smatra da je Dodik političar kod koga ne znate za šta se zalaže.

“Danas priča jedno, sutra drugo, prekosutra treće, ne znate da li je za EU, da li je za Ameriku za koga je? Njega i njegove stavove koji se mijenjaju od danas do sutra od ujutru do uveče ne možete uzimati za ozbiljno. Međutim upravo ove posjete mogu biti signal Evropskoj uniji da po ubrzanom procesu Balkan više veže za sebe.”, objašnjava Antić.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Elvira Hobota očekuje od vlasti u BiH  da urade svoj dio posla i da pokažu političku mudrost i volju.

Ipak, nešto se i uradilo. BiH je po prvi put napravila planski dokument – “Program integrisanja”, veoma važan za otvaranje pregovora. Ali, proces pristupanja znači donošenje zahtjevnih političkih odluka na najvišem nivou, naglašavaju upućeni.

Ekspert za evropsko pravo Vladimir Međak ističe da vrh države mora da preuzme rukovođenje.

“Ovo jeste s jedne strane tehnički proces, ali taj tehnički proces je dosta uslovljen političkim odlukama. 90% stvari ne zahtjeva političku odluku, a onih 10% koji zahtijevaju političku odluku znače donošenje teških odluka koje imaju teške konsekvence po te koji ih donesu.”, rekao je Međak.

(BN) Foto: AA

CATEGORIES
Share This