Pogledajte dio izlaganja tužioca u slučaju „Debevec“

Pogledajte dio izlaganja tužioca u slučaju „Debevec“

Tužilaštvo  predložilo da se produže mjere pritvora bivšem predsjedniku Szda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OBA BiH Osmanu Mehmedagiću.

Kako je teklo obrazloženje za produžetak pritvora, koji je podnio tužilac, pogledajte u video snimku sa današnjeg ročišta.

Tužilac Bojana Jolović, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora Ranku Debevcu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH i Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), rekla je da su svjedoci potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga, prema OBA, za prisluškivanje, kao i da su oni zatim po nalogu predsjednika Suda BiH uništeni.

Prema riječima tužioca, brojnim dokazima su potkrijepljeni osnovi sumnje.

„Radi se o izdavanju nezakonih naloga praćenja dva dežurna broja Suda BiH. Ova osnova sumnje dodatno je potkrepljena i dovedena na viši nivo. Iskaz svjedoka Trifka Buhe, radnika OBA – potvrđuje da kao šef operacije nije bio upoznat s mjerama prisluškivanja sudija niti je ikada potpisao ijedan nalog.

Do sačinjavanja takvih naloga došlo je po prethodnom dogovoru osumnjičenih. Istu činjenicu pokazuje iskaz svedoka sa Suda BiH koji je predsjedniku Suda sugerisao da se ti nalozi izdaju nezakonito za prisluškivanje NN brojeva na šta mu je Debevec rekao: ‘Sačini to kako sam rekao'“, kazala je Jolovićeva.

(BN) Foto: Sud BiH

CATEGORIES
Share This