„Pitanje zakona, a ne mišljenja“ Ambasada SAD povodom Dana Republike

„Pitanje zakona, a ne mišljenja“ Ambasada SAD povodom Dana Republike

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH, naveli su iz Ambasade SAD

Povodom obiježavanja 9. januara, oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH.

– Ustavni sud BiH je višestrukim presudama jasno istakao da je proslava dana Republike Srpske 9. januara neustavna. Nije u pitanju obilježavanje praznika, već odluka da se to učini 9. januara. Povezivanje obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom krši nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja.

Član III Dejtonskog sporazuma zahtijeva da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH. I ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja.

Očekivanja Sjedinjenih Američkih Država su da će nadležni organi za provođenje zakona i pravosuđe istražiti svako kršenje zakona u vezi sa proslavom dana Republike Srpske 9. januara.

Sjedinjene Države su djelovale kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati da to učine ponovo u budućnosti – naveli su iz Ambasade SAD na platformi X, prenosi Avaz.

Avaz

CATEGORIES
Share This