Parlament donosi rezoluciju: Savjet ministara da zaštiti žene od nasilnika?!

Parlament donosi rezoluciju: Savjet ministara da zaštiti žene od nasilnika?!

Zanimljiva će biti rasprava o tekstu rezolucije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kada se zna da u Savjetu ministara, od koga se traži da donese mjere zastite u vezi nasilja nad ženama  se nalazi ministar iz Republike Srpske koga je bivša supruga optužila za teško nasilje u porodici, svjedočeći pred istražnom komisijom Predstavničkog doma bivšeg saziva Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu.

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedeljak će se naći prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini.

Ovu rezoluciju predlažu poslanici SDP BiH.

– Predstavnički dom PS BiH oštro osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i uznemiravanja žena i apeluje na nadležne pravosudne organe  da preduzmu hitne mjere u vezi sa procesuiranjem delikata vezanih za nasilje nad ženama – stoji na početku teksta prijedloga rezolucije.

Do prijedloga ove rezolucije došlo je nakon zločina u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović prvo brutalno pretukao, a potom i ubio nevjenčanu suprugu Nezimu, prenoseći sve to uživo na društvenim mrežama.

U rezoluciji se kaže da Predstavnički dom PS BiH traži od Savjeta ministara BiH i drugih nadležnih organa da, u skladu sa svojim nadležnostima, pristupe izradi dokumenata vezanih za definisanje sveobuhvatnog okvira politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama, uznemiravanja žena i nasilja u porodici na način da se u potpunosti implementiraju odredbe Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Takođe, od Savjeta ministara i drugih nadležnih organa da pokrenu kampanju na jačanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH.

– Preporučuje se organima nadležnih nivoa vlasti da pristupe izmjenama krivičnog zakonodavstva i femicid definišu kao posebno krivično djelo, imajući u vidu da je femicid najekstremnija manifestacija nasilja usmjerenog prema ženama na osnovu njihovog rodnog identiteta, rodnih uloga i nejednakih odnosa moći unutar društvenog konteksta. Ubijanja žena od strane muškaraca motivisano je mržnjom prema ženama, prezirom, kao i osjećanjem vlasništva i nadmoći – navodi se u tekstu prijedloga rezolucije, koju prenosi Srpskainfo.

Zanimljiva će biti rasprava o tekstu rezolucije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kada se zna da u Savjetu ministara, od koga se traži da donese mjere zastite u vezi nasilja nad ženama se nalazi ministar iz Republike Srpske koga jebivša supruga optužila za teško nasilje u porodici, svjedočeći pred istražnom komisijom Predstavničkog doma bivšeg saziva Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu.

Međutim, to mu nije smetalo da bude minustar i da na prošloj sjednici bude izabran i za zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH iz srpskog naroda.

(BN) Foto: Predstavnički dom

CATEGORIES
Share This