Osmica i Debevec napustili zatvor, oduzeti im pasoši

Osmica i Debevec napustili zatvor, oduzeti im pasoši

Sud Bosne i Hercegovine danas je djelimično uvažio prijedlog Tužilaštva i donio rješenje kojim se suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor i određuju mjere zabrane.

Iz Suda su naveli da će osumnjičeni Debevec i Mehmedagić biti pušteni iz pritvora nakon što predaju putne isprave.

Kako „Avaz“ saznaje, to su njihovi advokati uradili i Debevec i Mehmedagić danas su napustili Vojkoviće, gdje se na području Istočnog Sarajeva nalazi državni zatvor u kome su proveli tri mjeseca.

Njima su određene mjere zabrane napuštanja boravišta u vidu ograničenja na području općine mjesta boravka, putovanja i sastajanja s određenim osobama. Tačnije, radi se o KS.

– Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja – naveli su iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je za osumnjičene predložilo mjere kućnog pritvora, zabranu kontaktiranja s osumnjičenim Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu utjecajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova.

BN/Avaz

CATEGORIES
Share This