Oglasio se Brisel: Vlasti moraju provoditi reforme

Oglasio se Brisel: Vlasti moraju provoditi reforme

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit donio odluku kojom nameće tehničke izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, iz Brisela je stigla poruka kako se reforme očekuju od lokalnih vlasti, i da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti „samo kao posljednja mjera“, te kako je opsežna međunarodna supervizija „nekompatibilna s evropskom budućnosti BiH“.

“EU je izrazila snažnu sklonost tome da Parlament BiH preuzme svoju odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri državne koalicije obavezali da će učiniti na vrijeme za primjenu tokom opštinskih izbora u oktobru“, saopšteno je iz ureda Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

Ističe se kako Evropska unija očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme koje će osigurati provođenje izbora “u skladu s evropskim standardima primjenom preporuka OEBS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka”.

O korištenju Bonskih ovlaštenja visokog predstavnika te međunarodnom prisustvu izrečen je slijedeći stav:

“EU podsjeća da se njegove izvršna ovlaštenja trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU ističe da je opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s evropskom budućnosti BiH i očekuje od svih učesnika odgovorno ponašanje i suzdržanost u narednom razdoblju“.

(N1) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This