Oglasila se Sebija Izetbegović: Evo šta je saopštila nakon odluke o smjeni Upravnog odbora KCUS

Oglasila se Sebija Izetbegović: Evo šta je saopštila nakon odluke o smjeni Upravnog odbora KCUS

Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović oglasila se povodom odluke Vlade Federacije BiH kojom su smijenjeni članovi Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Njenu objavu na Fejsbuku prenosimo u cjelini:

– Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora. Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure – po staroj SDP-ovskoj mantri „znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri“ – nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS – rekla je ona, i dalje navela:

– Premijer koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini. Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili – navela je Sebija Izetbegović u svojoj objavi.

“Smijenio i Rimca”

– Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva – dodala je ona.

– Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu – navela je Izetbegović na Fejsbuku, prenosi Avaz.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This