Nebenzja: Rusija je protiv rezolucije o Srebrenici

Nebenzja: Rusija je protiv rezolucije o Srebrenici

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da je Rusija kategorički protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i dodao da svaka strana ima svoj dug prema drugom i Srebrenica nije jedini mračna stranica tog rata.

Istakao je da promovisanje nacrta rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici krši Dejtonski sporazum.

„Taj nacrt je jednostran i politički motivisan“, ocenio je on.

Dodao je i da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma kojim je u BiH okončano krvoproliće, ne može da zatvara oči na to što se sada dešava u zemlji.

Prema njegovim rečima situacija u Bosni i Hercegovini se naglo pogoršava i da Savet bezbednosti UN mora da odreaguje i pomogne u sprečavanju sukoba.

„Ne možemo da ostanemo po strani i ne reagujemo na krik za pomoć – rekao je on i pojasnio da pismo srpskog člana predstavništva BiH Željke Cvijanović upućenog članicama SBUN govori o zabrinutosti srpskog stanovništva.

Kako je rekao 30 godina Dejtonski sporazum je garant mira ali sada se već neko vreme krše njegovi principi navodeći da je poseban problem delovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita koji se ponaša kao „apsolutni vladar“, ali i da ga Zapad samo podstiče na takvo ponašanje.

(Tanjug) Foto: Screenshot

CATEGORIES
Share This