NATO i Amerika će biti uz Oružane snage BiH

NATO i Amerika će biti uz Oružane snage BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u petak, 1. decembra 2023. godine, u službenu je posjetu primio NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandanta Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) generala Кristofera Кavolija.

BOSNA I HERCEGOVINA01.12.2023 | 21:25

NATO i Amerika će biti uz Oružane snage BiH

Na sastanku kojem su prisustvovali zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi (SHAPE) i ujedno operativni komandant operacije Evropske unije „Althea“ u BiH general-pukovnik Hubert Кotero, zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Debora Menuti, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefovi kabineta ministra odbrane BiH i zamjenika te ostali saradnici, razgovaralo se o putu BiH ka evroatlantskim integracijama i bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD.

General Кavoli je domaćinima čestitao Dan Oružani snaga BiH te istakao da će NATO, ali i SAD, i dalje biti predani jačanju kapaciteta OS BiH. On je naglasio da je došao u posjetu MO i OS BiH kako bi dao znak ohrabrenja da se nastavi sa reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti sa NATO-om. Pri tome je ponudio svu pomoć sa njegove strane, kao visoki vojni zvaničnik NATO-a, ali i kao komandant američkih snaga u Evropi.

Ministar Helez je istakao da je saradnja sa NATO-om ključna za razvoj OS BiH, ali i čuvanje mira i stabilnosti u BiH, u zajedništvu sa snagama EUFOR-a u BiH. Naglasio je da su SAD partner broj jedan Bosni i Hercegovini na putu ka evroatlantskim integracijama. On je predstavio generalu Кavoliju najvažnije aktivnosti i planove za dalji razvoj OS BiH, ali i podsjetio na ideju da demineri OS BiH, kako vodeći stručnjaci za uklanjanje mina u regiji, budu spremni predvoditi buduće deminiranje Ukrajine, kada se za to steknu uslovi.

Zamjenik ministra Galić je naglasio ulogu SAD-a kao strateškog partnerstva BiH još od samih početaka djelovanja OS BiH pa sve do danas. On je naglasio kako je svaka dalja podrška američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje jedinica OS BiH, kako bi se još bolje razvila njihova otpornost na različite savremene prijetnje.

Zamjenik ministra Goganović je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je pohvalio saradnju BiH sa NATO-om, ali je izrazio i žaljenje što Predsjedništvo BiH u proteklom periodu nije odobrilo plan vježbi koji je podrazumijevao vježbu OS BiH sa NATO-om i Vojskom Srbije. Naglasio da bi takve aktivnosti pozitivno uticale na razvoj dobrosusjedskih odnosa te mir i stabilnost u regiji.

Nakon sastanka dvije delegacije, ministar Helez i general Кavoli su održali kratki sastanak licem u lice.

Poslije toga uslijedio je sastanak delegacije sa generalom Кavolijem na čelu sa predstavnicima Zajedničkog štaba OS BiH, na čelu sa načelnikom general-pukovnikom Senadom Mašovićem i zamjenicima načelnika general-majorima Gojkom Кneževićem i Ivicom Jerkićem. Govorili su o detaljima daljeg razvoja interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, kao i međusobnoj saradnji na aktivnostima Vojska-Vojsci, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

(BN) Foto: MO BiH

CATEGORIES
Share This