Na Manjači vojna vježba po NATO standardima

Na Manjači vojna vježba po NATO standardima

Na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, 25. septembra 2023. godine počela je vježba ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 23 5/6“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), u kojoj učestvuju 5. i 6. pješadijska brigada Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovo je po prvi put da se na nacionalnom nivou organizuje ovakva vrsta vježbe, gdje se prema NATO standardima provjerava nivo obučenosti i osposobljenosti pripadnika OS BiH, primjenjujući već spomenuti koncept operativnih sposobnosti, a ovaj način ocjenjivanja primjenjivan je tokom vježbi ocjenjivanja naših deklarisanih jedinica.

U vježbi učestvuju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Komande za obuku i doktrinu OS BiH.

Prvo su ocijenjene komande brigada, a ono što slijedi u narednim danima jesu vježbe i aktivnosti u kojima će biti provjerene tehnike, taktike i procedure uz pomoć kojih će biti procijenjen i ocijenjen stepen obučenosti i osposobljenosti komandi bataljona i samih pripadnika ovih jedinica.

Nakon što je prošle godine bataljonska borbena grupa lake pješadije prošla ovakvu vrstu ocjenjivanja, uz prisustvo ocjenjivača iz NATO zemalja i zemalja partnera, ove godine će to realizirati samo i isključivo ocjenjivači iz sastava OS BiH koji će provjeriti nivo obučenosti i osposobljenosti pomenutih jedinica.

Početak vježbe „Dinamičan odgovor 23 5/6“ pratili su komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić sa zamjenicima generalom Kolendom i brigadirom Lubenovićem u prisustvu komandanta 5. pješadijske brigade brigadira Emira Klike, komandanta KOiD-a brigadira Blavickog i komandanta brigade ZSiPZO brigadira Krajšumovića, saopšteno je izMinistarstva odbrane BiH.

(BN) Foto: MO BiH

CATEGORIES
Share This