Ministar zahtijeva da radnica Zavoda Pazarić već sutra bude otpuštena

Ministar zahtijeva da radnica Zavoda Pazarić već sutra bude otpuštena

Ministar za rad i socijalnu politiku Federacije BiH Adnan Delić (NiP) i direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Samir Suljagić oglasili su se nakon što su ranije danas ponovo objavljeni videosnimci maltretiranja štićenika ovog zavoda.

Delić je naglasio da će zatražiti da se otpusti radnica koja je maltretirala štićenika – mladića, da Zavod podnese krivičnu prijavu protiv te radnice, kao i protiv onih koji su to, kako je izjavio, nijemo posmatrali i snimali, a nisu ništa preduzeli da to spriječe.

– Moj zahtjev je da se već sutra ujutro otpusti radnica koja je je učestvovala u ovom činu – kazao je ministar.

Naglasio je da će od tužilaštva i policije tražiti da rasvijetle ovaj slučaj. Tvrdi da ne zna ko je sve učestvovao u ovom, zašto je to učinio i kada se to desilo. Uputio je poziv Al Jazeerai koja je prva objavila videosnimak.

– Pozivamo Al Jazeerau i novinarku da budu na raspolaganju tužilaštvu – rekao je Delić, prenosi Klix.

Uvjerava da kao ministar nije dobio niti jednu prijavu da se nešto slično desilo u bilo kojoj ustanovi socijalne zaštite koja je u nadležnosti FBiH.

Međutim, kako je rekao, vjeruje da se ovako nešto dešava i u drugim ustanovama. Poručio je da ohrabruje da se prijave ovakvi događaji. Naglasio je da je resorno ministarstvo donijelo više odluka kako bi se prevenirali slični događaji.

Suljagić je istakao da je imao prijava, ali da ih on ne može istraživati kao direktor.

– Isti dan sam prijave prosljeđivao nadležnim organima – MUP-u ili nadležnom tužilaštvu. Za samo jednu prijavu, koju sam proslijedio, obaviješten sam da se obustavlja istraga zbog nepostojanja dovoljno dokaza da se djelo desilo – ukazao je on.

Istakao je da je izričito tražio da se prijavljuju navodi o ovakvim dešavanjima te da se u Zavodu vodi niz disciplinskih postupaka. Najavio je da će ispuniti zahtjev ministarstva da se uruči otkaz radnici koja je maltretirala mladića, prenosi Klix.

SrpskaCafe

CATEGORIES
Share This