Lideri EU će na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s BiH

Lideri EU će na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s BiH

Lideri EU će u četvrtak na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s BiH, te zatražiti od Savjeta izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti.

Stoji to u nacrtu zaključaka koje će Evropski savjet usvojiti na samitu u četvrtak i petak.

– Nastavno na preporuke Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropski savjet odlučuje otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Savjet se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije iz 12. oktobra 2022. godine – piše u nacrtu. Stavljanje ove rečenice u nacrt rezultat je dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Evropskog savjeta.

U dijelu zaključaka koji se tiču proširenja Evropske unije govori se i o potrebi paralelnih reformi i u EU i državama kandidatima kako bi bili spremni za proširenje.

– Evropski savjet razmotrio je pripreme za proširenje i unutrašnje reforme, posjetivši da se posao na oba kolosijeka mora nastaviti paralelno kako bi se osiguralo da i buduće zemlje članice i EU budu spremne za proširenje na vrijeme – stoji u nacrtu zaključaka.

Dodaje se i da će na sljedećem samitu biti razgovora o unutrašnjim reformama EU s ciljem usvajanja smjernica za te reforme. Evropska komisija izradila je strategiju za reforme EU kako bi se pripremila za proširenje.

Od pitanja proširenja u zaključcima će se samo navesti da se mora nastaviti rad na nacrtima pregovaračkog okvira za Ukrajinu i Moldaviju.

Za sve zemlje sa statusom kandidata, uključujući i one za koje je usvojena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, nužno je usvajanje pregovaračkog okvira da bi se ti pregovori i usvojili. Odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom Evropski savjet usvojio je u decembru prošle godine, ali oni nisu još uvijek otvoreni upravo jer još nije usvojen pregovarački okvir. Tako će biti i s Bosnom i Hercegovinom. Ali odluka lidera EU konačna je i sad samo treba pričekati usvajanje pregovaračkog okvira.

Hrvatska je snažno lobirala u Briselu i državama članicama za odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Još prošle nedjelje, nakon što je Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora, Hrvatska, s još šest država članica, poslala je zajedničko pismo u kojem se traži odluka Evropskog savjeta na samitu u četvrtak o otvaranju pregovora s BiH, prenosi Avaz.

Pismo su, osim Hrvatske, potpisale i Austrija, Češka, Grčka, Italija, Slovenija te Slovačka. U pismu se navodi da je BiH proteklih mjeseci postigla veći uspjeh u reformi, nego u prijašnjih nekoliko godina. Navodi se da bi odlaganje odluke poslalo negativnu poruku regiji kojoj je EU obećala evropsku budućnost još prije 20 godina.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This