Ko je Adnan Ćatić koji je danas uhapšen na sarajevskom aerodromu?

Ko je Adnan Ćatić koji je danas uhapšen na sarajevskom aerodromu?

Muškarac koji je danas uhapšen na sarajevskom aerodromu je Adnan Ćatić Ado koji je otišao u Siriju 2013. godine. Osumnjičen je da se pridružio jedinicama tzv. Islamske države.

RSE: Ćatić uhapšen na sarajevskom aerodromu, osumnjičen da se pridružio jedinicama tzv. Islamske države

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su saopštili da je osumnjičen za krivična djela „Organizovanje terorističke grupe“, „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama“ u vezi sa krivičnim djelom „Terorizam“ 3089 pregleda    0 komentar(a)

Ovo je iz Federalne uprave policije potvrđeno za Radio Slobodna Evropa.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici uhapsili Ćatića, prethodno su saopštili da je osumnjičen za krivična djela „Organizovanje terorističke grupe“, „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama“ u vezi sa krivičnim djelom „Terorizam“.

“Navedene aktivnosti su sprovedene u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine“, saopštili su iz SIPA iz koje nisu naveli detaljnije informacije o osumnjičenom.

Ćatić se nakon teritorijalnog pada ISIL-a prebacio iz Sirije u Tursku odakle je avionom došao u Sarajevo. Nakon ispitivanja u prostorijama SIPA, Ćatić će biti predat Tužilaštvu BiH.

Dnevni avat prenosi danas i ranije objave prema kojima je Ćatić jotišao u džihad u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.

Iz BiH je u Siriju ukupno otišlo „između 250 i 300“ državljana od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da „smatraju“ da su se u BiH dosad vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

Punoljetni muškarci, koji su se do sad vratili ili su deportovani, uhapšeni su i 28 ih je osuđeno za neko od krivičnih djela povezanih s terorizmom. Većina je osuđena „za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim grupama“, poput tzv. Islamske države ili Al-Nusre koje Ujedinjene nacije smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora. Žene i djeca vraćeni su u svoje porodice u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This