Istekao rok koji su domaći lideri sami sebi zadali

Istekao rok koji su domaći lideri sami sebi zadali

Lideri vladajuće koalicije na državnom nivou sami sebi su zadali rok da radne grupe usaglase važne zakone na evropskom putu, ali od tri samo je jedan usaglašen i izglasan.

Zakon o sprečavanju novca i finansiranja terorističkih organizacija usvojen je prošle sedmice u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je, kako saznajemo, izvršen pritisak i stranih diplomata na vladajuće strukture.

Umjesto da su usvojena sva tri reformska zakona, usvojen je samo jedan, onaj „najbezbolniji“.

Oko preostala dva, Zakon o sudovima BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ni danas nema saglasnosti, ali radne grupe pokušavaju pronaći rješenje koje se i dalje čini jako daleko.

Sjedište Apelacionog suda iz SNSD-a žele u Banjaluci, dok Trojka insistira na Istočnom Sarajevu. Kako saznajemo pojavila se i nova ideja, da sjedište bude na sredini puta – u Doboju.

Pitanje ovog zakona nije samo mjesto gdje će biti smještena institucija. Pitanje je i kakvu će ulogu imati Apelacioni sud, kao drugostepeni organ, dok i dalje ne postoji Vrhovni sud BiH kao krovna instanca.

Što se tiče Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Dodik je poručio da nema ništa protiv, ali samo da se primjenjuje na nivo institucija države Bosne i Hercegovine, ali ne i za nivo entiteta.

Nakon 12 dana, i dalje su betonirane pozicije na kojima stoje koalicioni partneri i pitanje je da li će izvještaj koji treba biti poslan u Brisel najkasnije 28. februara biti spreman za pozitivno svjetlo Evropskog vijeća čime bi bili otvoreni pregovori s BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

(Klix)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This