Grant njemačke Vlade bivši konzul BiH potrošio na rad fiktivne bošnjačke škole

Grant njemačke Vlade bivši konzul BiH potrošio na rad fiktivne bošnjačke škole

Novi skandal u režiji diplomata iz BiH odjeknuo je u Štutgartu, gdje je otkriveno da je Generalni konzulat BiH u tom njemačkom gradu, dok je njim rukovodio Began Muhić kadar SDA, dobio grant od Vlade pokrajine Baden Virtemberg koji je, ni manje ni više, potrošen za navodni rad fiktivne bošnjačke dopunske škole

Sve te malverzacije otkrivene su kada je za generalnog konzula u Štutgartu imenovana Vera Sajić koja je, nakon što je tamo došla, zatražila izvještaj o radu dopunskih bošnjačkih škola u Štutgartu.

Na osnovu dobijenih informacija, utvrđeno je nenamjensko trošenje novca koje je ministarstvo za kulturu, mlade i sport pokrajine Baden Virtemberg uplaćivalo Generalnom konzulatu za rad dopunskih škola za 2020/2021. godinu.

Sajićeva je, kako saznaje “Glas”, o svemu obavijestila i članove Predsjedništva BiH te zatražila od njih instrukcije, jer bi do 15. decembra trebalo da o daljim potezima izvijesti nadležno ministarstvo pokrajine Baden Virtemerg koje traži i da im grant od 32.000 evra sa kamatom bude vraćen.

Njemačko ministarstvo najavilo je i da će u sve uključiti nadležne pravne institucije kako bi bilo utvrđeno gdje je novac završio.

U informaciji koju je Sajićeva proslijedila Predsjedništvu, u koju je Glas imao uvid, bespovratni novac uplaćivan je Generalnom konzulatu u Štutgartu koji je ministarstvu za kulturu, mlade i sport Baden Virtemberga dostavljao podatke o broju škola, djece i nastavnika.

Konzulat je, nakon što bi dobio taj novac, dalje ga prosljeđivao na račun Saveza dopunskih škola, koje je osnovao i vodio upravo konzul Began Muhić.

Sve malverzacije otkrivene su u oktobru 2022. kada se ministarstvo za kulturu, mlade i sport obratilo Generalnom konzulatu u Štutgartu sa navodima da su zaprimili žalbe na nenamjensko trošenje novca za 2020, odnosno naveli su da su prikazane lažne škole i nastavnici.

FOTO: RTRSVIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRSVIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na sastanku nadležnih iz njemačkog ministarstva sa Muhićem ponovljene su sumnje da je novac nenamjenski trošen i da su dokazi koje je dostavio konzulat od Saveza dopunskih škola fiktivni.

Nadležno njemačko ministarstvo je i nakon tog insistiralo da im se obrazloži utrošak doznačenog novca. Nakon toga, Mujić se pravdao da nema informacija o načinu i kriterijumima raspodjele novca i da je sve u nadležnosti Saveza dopunskih škola, koji je nakon tog dostavio izvještaj o utrošku novca koji se bitno razlikovao od prvobitnog.

Njemačko ministarstvo traži povrat novca

I nakon toga, ministarstvo za kulturu, sport i mlade tražilo je da im se dostavi uvjerenje za svaku školu te izvještaji i izjave nastavnika.

– Te podatke Savez dopunskih škola nije dostavio. Takođe, na adresu konzulata stigla je zamolnica da im pojasnimo kako je u prvom izvještaju o utrošku sredstava bilo 43 škole-kursa, da bi kasnije bilo 31 – stoji u dopisu koji je otišao ka Predsjedništvu.

Sva priča tu se ne završava pa je u novembru ove godine stiglo novo pismo na adresu konzulata u kojem je nadležno njemačko ministarstvo navelo da su dodatnim provjerama utvrdili da je od 31 prijavljenog kursa održano svega sedam.

Tada su naveli i da zbog svih uočenih malverzacija traže povrat 31.920 evra sa kamatom, ali i da će o svemu obavijestiti državno tužilaštvo.

Generalni konzulat trebalo bi da do 15. decembra o ovom pitanju odgovori nadležnom ministarstvu.

Dodatna mrlja ponovo je bačena na Generalni konzulat BiH u Štutgartu i početkom ove godine kada je ministarstvo za kulturu, mlade i sport zatražilo da im se dostave informacije o broju škola.

Nakon što je to urađeno, konzulat je ubrzo dobio povratnu informaciju u kojoj je bilo navedeno da nije tačna informacija da Savez dopunskih škola ima tri škole – kursa kako je navedeno, već dvije, te da broj đaka nije 44 već 25.

– Ponovo se dostavljaju netačni podaci Saveza dopunskih škola. Zbog svega navedenog ne želim sarađivati i učestvovati u radu dopunskih škola. Sve informacije u radu dopunskih škola narušile su dignitet Generalnog konzulata u Štutgartu i nanijele veliku štetu ugledu BiH – stoji u dopisu koji je otišao ka Predsjedništvu, a koji potpisuje Sajićeva.

Takođe, u istom dokumentu stoji da su nastavnici u bošnjačkim dopunskim školama radili bez fakulteta.

– Profil nastavnika je sporan, kao i ko ih je angažovao i na koji način. Dopunske škole organizuju udruženja ili džemati, koji zaposle nastavnike koje finansiraju. U nekim slučajevima za te namjene prikupljaju novac i od roditelja. Konzulat nema nadležnost da kontroliše rad udruženja ili takozvanih nastavnika  – navedeno je u dokumentu.

Do zaključenja ovog teksta “Glas” nije uspio da stupi u kontakt sa Beganom Muhićem.

NAČELNIK

Began Muhić, koji je kadar SDA, od 2015. do 2018. bio je generalni konzul BiH u Istanbulu za Republiku Tursku, Gruziju i Azerbejdžan. Zatim je od 2019. do 2023. godine bio na čelu Generalnog konzulata u Štutgartu. U maju ove godine izabran je za načelnika opštine Živinice u FBiH.

 

Srpska info
CATEGORIES
Share This