„Evropski put BiH nema alternativu“ Nikšić otkrio da li je MOGUĆ DOGOVOR S DODIKOM, pa komentarisao OHR i Šmita

„Evropski put BiH nema alternativu“ Nikšić otkrio da li je MOGUĆ DOGOVOR S DODIKOM, pa komentarisao OHR i Šmita

Nešto što danas izgleda kao nemoguća misija, sutra postane realnost, a ono što danas izgleda izvjesno, sutra postaje problem.

Rekao je to premijer FBiH, Nermin Nikšić, komentarišuči da li je moguć dogovor s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, i SNSD.

– Kao i do sada, mi ćemo pokušavati doći do dogovora dok postoji i najmanja mogućnost za to. Evropski put BiH nema alternativu, to je interes svih naših građana i mi ćemo dati sve kako bismo ga uspješno nastavili. Nažalost, ne odlučujemo sami. Vlasti Republike Srpske najavljuju slanje nekakvih protivustavnih sporazuma o razdruživanju, a takva retorika ne doprinosi dogovaranju i kompromisu – rekao je Nikšić.

Sjednica PIK

U Sarajevu danas počinje dvodnevno zasjedanje Savjeta za implementaciju mira, koje će se održati u trenutku kada se, uz saglasnost pojedinaca iz Evropske unije i Brisela, na sve načine nastoje smanjiti ovlašćenja Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Jak alarm

Premijer FBiH, Nermin Nikšić, kaže da slabljenje OHR zagovara Rusija, te da je u tome prate “njeni megafoni u BiH”.

– Već to je dovoljno jak alarm i dokaz da se u takvu avanturu ne treba upuštati. Nažalost, pojedine članice EU, uključujući neke od oslonaca ove organizacije, pokazuju neodlučnost. Pojedine, navodno, pokazuju i spremnost da same iniciraju određeno ograničenje Dejtonom zagarantovanih i Bonskom konferencijom PIK potvrđenih ovlašćenja OHR. Jedan takav sastanak je, prema mojim informacijama, održan u Briselu, ali u startu nije dobio željeni rezultat – rekao je Nikšić.

Nikšić dodaje da bi to moglo dati vjetar u leđa onima koji zagovaraju podjelu zemlje.

– Nakon zaključaka Svesrpskog sabora, kojim se direktno narušava suverenitet BiH i kreira nekakav združeni pakt jedne države – Srbije i Republike Srpske, nema nikakve dileme da u svemu tome aktivno učestvuje i vlast u Srbiji. Zabrinjavajuća je blaga reakcija EU na ove zaključke. Zbog svega očekujemo da na zasjedanju PIK bude data puna podrška OHR, da budu tačno i činjenično imenovani destabilizatori lokalnog i regionalnog mira i poretka, te data podrška proevropskim snagama i evropskom putu BiH – rekao je Nikšić.

Nikšić kaže da je budžet moguće usvojiti već sutra, da je to ključno kako bi se dobila neophodna razvojna i stabilizaciona sredstva EU u iznosu višem od milijardu KM, te da tu ne smije biti uslovljavanja.

Zakoni u završnoj fazi

Set fiskalnih zakona je u završnoj fazi, kaže premijer FBiH, podsjećajući da je riječ o najozbiljnijoj i najsveobuhvatnijoj reformi u koju se ne može ići bez ozbiljne pripreme.

Nikšić najavljuje koordinisano usvajanje tri zakona, koja će smanjiti opterećenje na privredu, te omogućiti rast plaća radnika, ali istovremeno zaštititi fiskalni sistem od destabilizacije, piše Avaz.

– Zbog dinamičnih izmjena koje će uslijediti, bitno je osigurati da eventualni poremećaji budu brzo i adekvatno tretirani… Uvjeren sam da zakoni u najkraćem roku idu u parlamentarnu proceduru – rekao je Nikšić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This