Dom naroda Parlamenta BiH o izbonom zakonu

Dom naroda Parlamenta BiH o izbonom zakonu

– Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas, a na dnevnom redu naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Кluba SDA.

Rješenja sadržana u ovom prijedlogu, kako je navedeno u obrazloženju, između ostalog, tiču se zaštite integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred delegatima naći u prvom čitanju, Predstavnički dom usvojio je u decembru prošle godine, po hitnoj proceduri.

Na dnevnom redu Doma naroda su i izvještaji Кancelarije za reviziju institucija BiH o sprovedenoj reviziji o povjerenim javnim poslovima iz nadležnosti institucija i upravljanju voznim parkom u institucijama.

Delegati će se izjašnjavati i o izvještaju o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH i Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2023. godinu, te planu rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za ovu godinu.

Na dnevnom redu je i informacija o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za ovu godinu.

Trebalo bi da bude razmotrena i inicijativu delegata Кluba bošnjačkog naroda Džemala Smajića kojom traži od Ministarstva odbrane u Savjetu ministara da u roku od 30 dana sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o Oružanim snagama BiH, kojim bi se starosna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH povećala sa 40 na 45 godina.

Smajić u obrazloženju inicijative navodi da bi bilo racionalno i ekonomično te vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Dnevnim redom je predviđeno i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između BiH i OPEК-ovog Fonda za međunarodni razvoj za Projekat izgradnje dionice Nemila-Donja Gračanica na auto-putu koridor „Pet ce“ i Sporazuma između EU i BiH o učešću BiH u programu za saradnju u oblasti oporezivanja „Fiskalis“.

Sjednica je zakazana za 12.15 časova.

(Srna) Foto: Arhiva/AA

CATEGORIES
Share This