Delegacija iz Brisela dolazi u Sarajevo da pomognu oko EU

Delegacija iz Brisela dolazi u Sarajevo da pomognu oko EU

U sljedećih nekoliko sedmica u Sarajevo će doputovati hrvatski premijer Andrej Plenković, holandski Mark Rutte i predsjednica Komisije Ursula von der Lajen kako bi pomogli rukovodstvo BiH da preduzmu dodatne korake s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu sljedeće godine.

“Zajedno s predsjednicom Komisije i holandskim premijerom otićemo u Sarajevo da ih podržimo da učine te konačne napore koji su preostali do odluke o otvaranju pregovora”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a.

Zvaničnici država članica u četvrtak su odlučili otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, a Komisiju su zadužili da u martu napravi novi izvještaj o napretku BiH kako bi se onda na samitu mogla donijeti odluka o otvaranju pregovora.

“Doveli smo ih do pred sam gol, sada treba napraviti još dva dodavanja i zabiti go i nakon toga se otvaraju pregovori što je u strateškom interesu Hrvatske i svih nas koji godinama radimo na tome da BiH ulovi korak s ostalim zemljama”, rekao je Plenković.

Podsjećamo EU je juče rekla da će „otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo“.

(Klix)  Foto: EPA-EFE

CATEGORIES
Share This