CIK BiH da objavi izvode iz Centralnog biračkog spiska

CIK BiH da objavi izvode iz Centralnog biračkog spiska

Prema odluci Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 26. marta 2024. godine, javnost ostvaruje pravo uvida u izvode iz Centralnog biračkog spiska.

Naime, javnost to pravo ostvaruje izlaganjem privremenih izvoda iz Centralnog biračkog spiska putem internet-stranice Centralne izborne komisije BiH, vodeći računa o principima zaštite ličnih podataka, rečeno je to iz Koalicije “Pod lupom”.

– Centralni birački spisak i izvodi iz Centralnog biračkog spiska su javni, a sve s ciljem obezbjeđenja tačnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska.

Izborni zakon BiH propisuje da izvod iz Centralnog biračkog spiska sadrži prezime i ime birača, datum rođenja, ime jednog roditelja birača, naziv opštine odnosno izborne jedinice za koju birač ima pravo glasa, naziv i broj biračkog mjesta – naveli su iz Koalicije “Pod lupom”.

Koalicija „Pod lupom“ stava je da bilo kakvo onemogućavanje uvida javnosti u Centralni birački spisak, na način kako to Izborni zakon BiH propisuje, predstavlja izbjegavanje zakonskih obaveza.

– Bilo kakva analiza i revizija Centralnog biračkog spiska nije moguća bez uvida javnosti u ovaj javni dokument. Građani-birači kao i svi ostali ostali akteri u izbornom procesu moraju imati način da provjere da li se na izvodima iz biračkog spiska nalaze umrle osobe, osobe koje ne žive na prijavljenoj adresi prebivališta ili se vrše druge manipulacije biračkim spiskovima – zaključili su iz Koalicije “Pod lupom”.

Iz tog razloga, Koalicija „Pod lupom“ poziva CIK BiH da objavi izvode iz Centralnog biračkog spiska na internet-stranici CIK, u skladu sa zakonom.

(BN)

CATEGORIES
Share This