Brza cesta kod Gradiške u funkciji tek 2025?

Brza cesta kod Gradiške u funkciji tek 2025?

Puštanje u saobraćaj brze ceste u izgradnji od granice s BiH preko novog mosta na Savi kod Gradiške do Novog Varoša tokom ljeta naredne godine moglo bi doći u pitanje ako Hrvatska uskoro ne počne sa izgradnjom novog graničnog prelaza.

Naime, u „Hrvatskim cestama“ i u „Integralu“, preduzeću koje gradi brzu cestu, su nam prije nekoliko mjeseci potvrdili da bi radovi mogli biti završeni do ljeta naredne godine, ali cesta ne može biti puštena u saobraćaj ako u međuvremenu ne bude izgrađen granični prelaz s hrvatske strane.

BiH je svoj granični prelaz izgradila još prije nekoliko godina, a Vojin Mitrović, bivši ministar saobraćaja i veza BiH, Hrvatskoj je predlagao da se radi praktičnosti i uštede vremena izgradi zajednički granični prelaz na bh. strani.

Hrvatska je to odbila dijelom i zbog toga što se ulaskom te zemlje u Šengen komplikuje i prekogranični saobraćaj, pa je donesena odluka da Hrvatska ipak izgradi vlastiti prelaz.

Međutim, ova odluka bi mogla uticati na rokove i dovesti do toga da građani BiH i Hrvatske ne budu mogli putovati novom brzom cestom u dogledno vrijeme.

Naime, s obzirom na to da je rok za izgradnju graničnog prelaza otprilike 12 mjeseci, postavlja se pitanje da li će brza cesta, ako i bude završena na ljeto, biti puštena u saobraćaj prije 2025. godine.

Prije nekoliko mjeseci nam je nezvanično rečeno od strane izvora iz EU da su sve odluke na tom gradilištu u hrvatskoj nadležnosti, ali da vjeruju da bi se granični prelaz mogao napraviti i u kraćem roku.

Sa druge pak strane, imajući u vidu da javni radovi obično kasne, a rokovi se često probijaju, postoji opravdana bojazan da do puštanja u saobraćaj ne dođe na vrijeme. Primjera radi, Hrvatska je imala velikih problema u poštovanju rokova obnove Petrinje i Zagreba nakon razornih zemljotresa prije nekoliko godina. EU ima interes za izgradnju ove ceste, jer je finansirala auto-put na bh. strani u Republici Srpskoj i obezbijedila kredit i grant za most na Savi kod Gradiške.

U „Hrvatskim cestama“ su nam objasnili da je pokrenut postupak javne nabavke, a da se s obzirom na to da postupak nije okončan, ne može očekivati da radovi počnu.

„Očekivani završetak zavisi od trajanja postupka nabavke, te će se znati nakon što se sklopi ugovor o građenju“, rekli su nam oni.

S obzirom na to da je izgradnja graničnog prelaza u nadležnosti Ministarstva finansija Hrvatske, uputili smo i njima dopis s istim pitanjem, na koje smo dobili sljedeći odgovor:

„Nakon provedenog postupka javnog nadmetanja i evaluacije pristiglih ponuda, donesena je odluka o odabiru izvođača radova i sklopljen je ugovor o izgradnji novog cestovnog graničnog prijelaza, na koridoru brze ceste Okučani – granica BiH. Radovi na izgradnji graničnog prijelaza započet će kada se osiguraju uvjeti koji su u nadležnosti ‘Hrvatskih cesta'“, odgovorili su nam u ovom ministarstvu.

S obzirom na to da se čini da su „Hrvatske ceste“ i Ministarstvo iznijeli drugačije tvrdnje o tome da li je ugovor sklopljen, zamolili smo za pojašnjenje u „Hrvatskim cestama“.

„Ministarstvo financija je sklopilo ugovor za izgradnju graničnog prijelaza na fazi II, koju mi trenutno gradimo. Sam granični prijelaz nije naš projekt. Mi smo pokrenuli nabavu faze III, odnosno spoja faze II koja je u izgradnji sa auto-cestom“, odgovorili su nam oni.

Da li će gradnja graničnog prelaza početi uskoro, ostaje da se vidi, a dok se to ne dogodi, građani će morati koristiti stari granični prelaz u centru Gradiške, koji je odavno usko grlo i uzrok čestih saobraćajnih gužvi.

(Nezavisne) Foto: Nezavisne

CATEGORIES
Share This