Brčko ima milionski budžet, ali ne i autobusku stanicu

Brčko ima milionski budžet, ali ne i autobusku stanicu

Davno je najavljena, nikada izgrađena. Umjesto Autobuske stanice  – nadstrešnica. Zato putnici u Brčkom u autobuse sjedaju promrzli i pokisli.

Ako vam se kojim slučajem dogodi da autobusom krenete ili u Brčko ili iz Brčkog, dobro se pripremite, jer ćete prevoz čekati na otvorenom, bez perona i dispečera.

Zato što se godinama politika u Distriktu, koja se redovno usaglašava oko povećanja budžeta, ne može usaglasiti oko izgradnje normalne autobuske stanice.

Davno je najavljena, nikada izgrađena. Umjesto Autobuske stanice  – nadstrešnica. Zato putnici u Brčkom u autobuse sjedaju promrzli i pokisli.

„Autobuska stanica u Brčkom je nula bodova“, kažu Brčaci.

Ne brine ovo nadležne, jer iako Brčko ima budžet viši od 460 miliona maraka, sredstva za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata još nisu izdvojena.

Ismet Dedeić, direktor Zavoda za igradnju i planiranje, ističe da je o potrebi suvišno govoriti.

„To je javna sramota za grad ovog budžeta i ovog razvoja da se putnici mrznu na jednoj otvorenoj poljani“, kaže Dedeić.

Ideja o izgradnji moderne autobuske stanice u Brčkom stara je bar četiri decenije. Prvi projekat pojavio se još 1978. godine. Međutim, tek u martu 2022. razvijen je detaljan idejni plan kompleksa nove autobuske stanice u Brčkom.

„Stvorile su se projektne i prostorne pretpostavke da Vlada može da finansira, ili svojim sredstvima ili kroz javno-privatno partnerstvo, investitora za izgradnju stanice. Drugog rješenja nema“, kaže Dedeić.

S druge strane, Boro Ristić, poslanik u Skupštini Brčko distrikta (SP) ističe:

„Ova vladajuća struktura nije dorasla da se nosi sa tim projektima i nisam optimista da ćemo i u narednom periodu imati autobusku stanicu u Brčkom“.

Procjenjuje se da bi za izgradnju moderne autobuske stanice u Brčkom trebalo izdvojiti između pet i deset miliona maraka.

„Imamo dobre namjere, ali na kraju sve završi kao mrtvo slovo na papiru. I realizacija je ravna nuli. Sve to imajući u vidu da je budžet 400 miliona, da će ovih dana biti usvajanje rebalansa preko 60 miliona. To dovoljno govori u kakvom okruženju živimo“, jasan je Ristić.

Ni gradonačelnik Zijad Nišić niti bilo ko iz Vlade Brčko distrikta nije htio komentarisati kada će i da li će Brčaci dobiti novu autobusku stanicu. Da li to dovoljno govori koliko je vlast u Brčkom zainteresovana za potrebe svojih građana?

(BN)

CATEGORIES
Share This