Bivši premijer dobro profitirao: Šta sve ima Novalić

Bivši premijer dobro profitirao: Šta sve ima Novalić

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić u Vojkovićima čeka ishod apelacije pred Ustavnim sudom BiH, kao posljednju nadu za izlazak na slobodu nakon pravosnažne presude za kriminalnu nabavku respiratora.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), političar koji je i odlazak na izdržavanje kazne povezivao s džuma-namazom, pa slagao, jer se u zatvor javio dan ranije, u dobroj mjeri je naplatio svoju “borbu” za interese Bošnjaka. Posebno nakon što je 2015. postao član SDA, te je iste godine imenovan za premijera FBiH, piše Avaz.

Po završetku fakulteta, Novalić je radio u preduzeću TMD „Gradačac Famos“, gdje je ostao 17 godina, prošavši put od konstruktora do direktora.

Narednih 13 godina, sve do 2013, bio je na čelu kompanije TMD „Automobilska industrija“ („Cimos“ TMD), a prije nego što je imenovan za premijera FBiH u martu 2015. godine, Novalić je bio voditelj tržišta u svojoj firmi „Supfina“.

Na premijerskoj funkciji bio je osam godina, a mandat osvojen na izborima 2022. godine oduzet mu je u februaru 2024, jer je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine.

Novalić je, zajedno s članovima svoje porodice, tokom godina osnovao najmanje sedam firmi, a novinarima CIN je rekao da većina njih više ne radi.

Bio je suvlasnik firme za proizvodnju alata “Supfina” iz Gradačca, dok su njegove kćerke suvlasnice preduzeća za mašinsku obradu metala “TMD-Mibo” iz Brčkog, a bile su i u vlasničkoj strukturi društva za posredovanje u trgovini mašinama “Termo Metal Resist”.

Ta firma je kasnije, kada je otkrivena afera, ekspresno prodata, navodno jer je bila u minusu.

Fadil Novalić bio je vlasnik kompanija “NT-Watt” iz Novog Travnika i “Tool Precision” iz Srebrenika. U Registru poslovnih subjekata njegovo ime do danas se zadržalo samo među osnivačima društva za izvođenje radova u energetici, metalnoj industriji i rudarstvu “Energometal” iz Gradačca.

U imovinskom kartonu, dostavljenom prije godinu dana, Fadil Novalić prijavio je ukupne godišnje prihode za 2022. u iznosu od 161.860 KM, od čega 41.460 KM na osnovu plate i 120.400 KM kao prihod od imovine. Na listi nekretnina koje je naveo su kuća (160 m2), 17.000 m2 zemljišta, poslovni prostor (348 m2) i suvlasništvo u jednoj od kompanija.

Prema podacima do kojih su novinari došli uvidom u zemljišne knjige, Novalić je vlasnik kuće i nekoliko parcela u Gradačcu, ukupne površine oko devet dunuma, poslovne zgrade s dvorištem, a suvlasnik je i zemljišta površine oko 6.900 kvadratnih metara u istom gradu.

Članovi njegove porodice posjeduju tri stana u Sarajevu, površine 103, 72 i 52 kvadrata, dok su kuća s dvorištem (706 kvadratnih metara) i stan (41 kvadratni metar) prodati.

Zanimljivo je da je i zahtjeve da ne ode u zatvor Novalić pokušavao obrazložiti nezavršenim i neodložnim privatnim poslovima koje je dogovorio s firmom “Wagner Automotiv” iz Gradačca. Radi se o firmi čiji je suvlasnik Nurdin Peštalić, Novalićev prijatelj, poslovni partner i član Glavnog odbora SDA, s kojim je u suvlasništvu nad firmom “Energometal”.

U imovinskom kartonu dostavljenom prije godinu dana Fadil Novalić prijavio je ukupne godišnje prihode za 2022. u iznosu od 161.860 KM.

(Avaz)

CATEGORIES
Share This