BiH u Deklaraciji NATO “Opredijeljeni smo da podržimo njihove bezbjednosne i odbrambene sposobnosti”

BiH u Deklaraciji NATO “Opredijeljeni smo da podržimo njihove bezbjednosne i odbrambene sposobnosti”

Predstavnici zemalja NATO, na zasjedanju 10. jula usvojili su Deklaraciju samita u Vašingtonu koja u 38 tačaka sadrži sve ono što bi trebao predstavljati fokus te vojne alijanse u narednim godinama.

Na početku deklaracije navodi se kako će se članovi tog saveza “snažno i ujedinjeno oduprijeti svim prijetnjama po sigurnost alijanse”.

– NATO ostaje najjača alijansa u istoriji. Jedinstveno i solidarno stojimo pred brutalnim ratom na evropskom kontinentu i u kritičnom trenutku za našu sigurnost. NATO je odbrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u Članu 5. Vašingtonskog ugovora, je željezna – navodi se u deklaraciji.

Osvrnuli su se i na povećano izdvajanje država kad je riječ o budžetu za odbranu.

– Ponovo potvrđujemo da će u mnogim slučajevima biti potrebni izdaci iznad 2 odsto BDP kako bi se popravili postojeći nedostaci i ispunili zahtjevi u svim domenima – ističe se u tom dokumentu.

Dio deklaracije, tačnije 31. tačka, odnosi se i na regiju Balkana.

– Regija Zapadnog Balkana i Crnog mora su od strateškog značaja za Alijansu. Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bi podržali reforme, regionalni mir i sigurnost te se suprotstavili zlonamjernom uticaju. Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO na Zapadnom Balkanu, uključujući i aktivnosti preko KFOR na Kosovu koje predvodi NATO – poručuju iz tog vojnog saveza.

Dio deklaracije odnosi se i direktno na BiH.

– Pozdravljao napore Moldavije da nastavi demokratske reforme, kao i BiH. Opredijeljeni smo da podržimo njihove bezbjednosne i odbrambene sposobnosti te da poboljšamo njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama – zaključuje se u deklaraciji, prenosi Klix.

CATEGORIES
Share This