BiH se nalazi u „ratnoj grupi“ zemalja za EU

BiH se nalazi u „ratnoj grupi“ zemalja za EU

BiH se nalazi u takozvanoj ratnoj grupi zemalja za pregovore s EU, tako da izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kako će pregovori o pristupanju Evropskoj uniji trajati koliko su Turci vladali ovim prostorima, manje-više, odražava stvarno stanje.

Ovo za Srpskainfo tvrdi nekadašnji ambasador BiH u Briselu, Draško Aćimović, komentarišući nedavnu odluku Savjeta Evrope da konačno otvori pregovore o pristupanju BiH.

Iako je otvaranje progovora među brojnim političarima, posebno onim u Sarajevu, kao i dijelu domaće javnosti dočekano euforično, brojna su mišljenja da se, zapravo, tu ima malo šta slaviti te da je pred BiH izuzetno dug put do punopravnog članstva u EU.

Milanovićeva prognoza

Tim povodom, veliku pažnju izazvala je izjava predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je ocijenio da će pregovori o pristupanju BiH “trajati 500 godina i duže nego što su bili pod Turcima”.

Ukrajina ispred BiH

Da li će put do članstva BiH u EU zaista trajati pet vijekova, kako je prognozirao aktuelni hrvatski predsjednik, pitali smo za mišljenje bivšeg ambasadora BiH u Briselu Draška Aćimovića.

– Ta izjava je u Milanovićevom stilu i on ima taj metaforički stil izražavanja. Međutim, činjenica je da se u BiH i dalje bavimo populizmom, a ne stvarnim stanjem stvari – kaže Aćimović za Srpskainfo.

Poređenja radi, on ističe da je ratom zahvaćena Ukrajina čak godinu dana prije otvaranja pregovora s EU uradila kompletan “skrining”, odnosno pregled i analizu usklađenosti njenog zakonodavstva s pravnim tekovinama EU.

– BiH tu već u startu kasni i ništa nije uradila. Osim toga, mi pripadamo tzv. ratnoj grupi zemalja za pregovore, a tu su još Ukrajina i Moldavija. BiH ne spade u grupu Srbije i Crne Gore, koje su još u mirnodopsko vrijeme, prije rata u Ukrajini, to sve otvorile i daleko su odmakle u pregovorima. Za razliku od njih, mi smo svrstani u “ratnu grupu” – ističe Aćimović.

Dodaje da BiH nije iskoristila ono što je, prema njegovim riječima, iskoristila Ukrajina.

(BN/ Srpskinfo)

CATEGORIES
Share This