BiH je jedina država u svijetu gdje institucije kontrolišu gledanost medija

BiH je jedina država u svijetu gdje institucije kontrolišu gledanost medija

Bosna i Hercegovina je  jedina država u svijetu koja preko institucija kontroliše gledanost medija. Nigdje u svijetu to ne rade institucije nego medijska industrija koja svojim konkursom traži istraživača, uz zajedničku saglasnost medijskih i reklamnih kuća.

Još uvijek nema rješenja za haotično stanje na medijskom tržištu uzrokovano posljednjim odlukama u Institutu za metrologiju.

Upozorenja da se mora uvesti red u ovu oblast stižu sa svih strana, između ostalog i od Delegacije EU u BiH iz koje su poručili da se moraju obezbijediti održivi politički, ekonomski i pravni uslovi za rad nezavisnih medija na šta poziva Evropski akt o slobodi medija.

O ozbljnosti situacije u kojoj se našla medijska industrija u BiH, posljedicama i rješenjima govorili su predstavnici medijskih grupacija u BiH gostujući u Dnevniku Nove BH.

Bosna i Hercegovina je  jedina država u svijetu koja preko institucija kontroliše gledanost medija. Nigdje u svijetu to ne rade institucije nego medijska industrija koja svojim konkursom traži istraživača, uz zajedničku saglasnost medijskih i reklamnih kuća.

Međutim u BiH upravo te institucije koje ne bi ni trebalo da budu nadležne za ovu oblasti ugasile su mjerenje gledanosti TV stanica, zbog čega se medijska industrija nalazi na rubu propasti.

Tihana Tais, direktor Direct media kaže da medijska industrija trenutno nema osnovnog alata za rad tj. podataka o gledanosti TV stanica koji su internacionalnim oglašivačima najvažniji kada planiraju svoje budžete i usmjeravaju ih na televizijske stanice u nekoj državi.

“Jako loša situacija po medijsku industriju BiH u kakvoj se nismo nalazili čak ni u periodima najvećih kriza prije nekoliko decenija unazad i od momenta od kad smo uveli telemetriju na naše tržište, a svakako na zahtjev samih oglašivača.”, navela je Tais.

Do ove situacije je dovela SNSD-ova direktorica  Milica Ristović – Krstić donošenjem akata u Institutu za metrologiju.

Adis Kadrić, direkotr medijske grupacije Oslobođenje ističe da je najveći problem naše telemetrije što je uopšte ušla u zakonske okvire pod Institut za metrologiju.

“Dakle mi smo jedina zemlja na svijetu gdje piplmetre neko baždari kao što se baždare vage tako se baždare i piplmetri što je suvislo, jer mi to koristimo za svoj program. Prvenstveno se piplmetri koriste za program gledanja za dobijanje podataka o gledanosti, a kasnije se koristi kao valuta na tržištu na osnovu koje mediji dobijaju svoj novac.”, priča Kadrić.

Od nezavisnih podataka o gledanosti zavisi finansiranje medija, a nemogućnost mjerenja ugrožava poslovanje i dovodi u pitanje njihov opstanak.

Tihana Tais, objašnjava da se internacionalni oglašivači vode upravo podacima o gledanosti kada distribuiraju svoje budžete i imaju potrebu da dobiju od nekog nezavisnog podatke koliko su njihove kampanje efektne, odnosno kakav povrat na uloženi novac oni  imaju od tih istih kampanja.

“U momentu kada to više nisu u mogućnosti plašimo se svi da će oglašivači jednostavno da u svakom slučaju umanje ulaganja u medije, a u krajnjoj instanci ukoliko ova situacija potraje duže i da ih u potpunosti neki obustave. Ono do čega to potencijalno vodo prvenstveno za komercijalne TV stanice nemogućnost finansiranja.”, rekla je Tais.

Posljedice mogu biti dalekosežne. Bh. građani su svakim danom sve bliže medijskom mraku, a stotinima radnika komercijalnih medija prijeti ugrožavanje egzistencije, jer nemogućnost finansiranje TV kuća vodi ka njihovom gašenju.

“Apel za kraj je da dobijemo hitnu mjeru Suda da se istraživanja nastave bar privremeno dok ne riješimo da izuzmemo skroz telemetriju iz nadležnosti Instituta za metrologiju.”, podvlači Kadrić.

Izlaz iz katastrofalne situacije u koju je SNSD-ova direktorica Milica Ristović Krstić dovela sve komercijalne medije u Bosni i Hercegovinie može omogućiti Sud stavljanjem van snage odluka Instituta da obustavi rad jedine ovlašćenje agencije za mjerenje gledanosti TV stanica.

Ukoliko se u narednim danima ne donese takva odluka, neizvjesno je šta će biti sa medijskom industrijom u BiH, koja mora biti nezavisna. Sagovornici Nove BH naglašavaju da nigdje u svijetu nije zapamćeno da politika kontroliše mjerenje gledanosti.

Ovim ne treba da se bave institucije, već medijska industrija koja uz zajedničku saglasnost medijskih i reklamnih kuća treba da odabere nezavisnog istraživača za mjerenje gledanosti, zaključuju direktori meidjskih grupacija u BiH.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This