BiH ima priliku da dobije milijardu evra od EU, a evo šta vlast mora da napravi

BiH ima priliku da dobije milijardu evra od EU, a evo šta vlast mora da napravi

Uslovno zeleno svjetlo za pregovore za članstvo u Evropskoj uniji vjetar je u leđa vlastima BiH da nastave raditi na reformama. Kao podsticaj za to Evropska unija planira osigurati 6 milijardi evra za cijeli region Zapadnog Balkana u okviru Plana rasta, čime želi ojačati pozitivnu vezu između reformi i ekonomskog rasta.

Kako je nedavno rekao šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, ovaj plan će pružiti nove poticaje za reforme, ali i potaknuti regionalnu ekonomsku integraciju, kao i ekonomsku integraciju regiona s EU. Međutim, to zahtijeva i angažman nadležnih.

Kako saznaje Avaz, okvirno je planirano da BiH dobije milijardu evra od EU.

Međutim, to zavisi od plana koji svaka zemlja Zapadnog Balkana mora predati Evropskoj komisiji. To je u suštini reformska agenda, a, kako saznaje „Dnevni avaz“, prvobitni rok za predaju plana jeste početak decembra ove godine.

Riječ je o početnom prijedlogu koji bi vlasti potom mogle finalizirati, odnosno „utegnuti“ do početka drugog kvartala 2024. godine.

– Reformske agende su kamen temeljac Plana rasta. Svaka vlada Zapadnog Balkana treba pripremiti reformsku agendu sa setom prioriteta koji se odnose na osnovne i društveno-ekonomske reforme. Isplate će biti uslovljene implementacijom ovih reformi – najavio je nedavno Gert Jan Kopman iz Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Ove reformske agende odredit će reforme, kao i oblast ulaganja koje svaki partner zemalja Zapadnog Balkana, uključujući BiH, treba provesti tokom 2024. godine, odnosno do 2027. godine.

Indikativni prioriteti u okviru reformskih agenda su: Vladavina, reforma javne uprave i upravljanje javnim finansijama; Razvoj privatnog sektora i poslovno okruženje; Energija i zelena tranzicija-digitalizacija; Ljudski kapital; Osnove/vladavina prava.

Evropska komisija će konsultovati i usvojiti reformske agende, dok će isplata biti uslovljena uspješnom implementacijom reformskih planova.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This