Austrija i Italija uz BiH da otvori pregovore sa EU

Austrija i Italija uz BiH da otvori pregovore sa EU

Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, šefovi diplomatija Italije i Austrije borave danas u Sarajevu. U zajedničkom saopštenju uoči današnjih sastanaka s bh. političarima poručili su da je vrijeme da Bosna i Hercegovina otvori pregovore i da će pozvati i ostale članice EU da takvu odluku i donesu.

Antonio Tajani, potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i Alexander Schallenberg, savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije boravili su prije tačno godinu dana u Sarajevu kako bi iskazali podršku Bosni i Hercegovini i pozvali na nastavak reformi. Danas su ponovo u BiH, a podršku su odlučili iskazati uoči Evropskog vijeća 21-22. marta, kada bi Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

U zajedničkom saopštenju su naveli da Italija i Austrija dijele dugu tradiciju podrške BiH te da je poruka s kojom dolaze u BiH jasna:

“Mi smo vaši partneri u zajedničkoj evropskoj budućnosti. Međutim, sada je krajnje vrijeme da se svi donosioci političkih odluka u BiH pozabave dugoročnim pitanjima i postignu rezultate.”

Tajani je istakao da se Italija zalaže za evropski put BiH i da smatra da je BiH spremna za istorijsku odluku.

“Italija je uvijek bila snažan zagovornik BiH u Evropskoj uniji. Dosljedno smo podržavali otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i kasnije ovog mjeseca pozvaćemo i ostale članice EU da donesu tu važnu odluku. BiH je spremna za ovaj istorijski cilj i Rim će stati uz Sarajevo kako bi pružio svu moguću podršku i tehničku pomoć u reformskim naporima. Takođe, naša Vlada ostaje u potpunosti angažirana kada je riječ o sigurnosti i stabilnosti BiH te ostajemo posvećeni značajno povećanom doprinosu EUFOR-u i misiji Althea”, rekao je ministar spoljnih poslova Tajani.

U zajedničkom saopštenju navode da su, kada je Evropska unija dodijelila status kandidata BiH 2022. godine, očekivanja za političke reforme bila jasna.

Ističu da je u proteklih dvanaest mjeseci BiH postigla značajan napredak.

“Usvojeni su važni zakoni i Evropsko vijeće je izrazilo spremnost za otvaranje pristupnih pregovora”, navodi se.

Ministri spoljnih poslova Tajani i Schallenberg sastaće se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Savjeza ministara Borjanom Krišto i ministrom inostranih poslova Elmedinom Konakovićem kako bi istakli važnost održavanja ovog zamaha.

Takođe će naglasiti da se Bosni i Hercegovini prijeko potrebne reforme ne nameću izvana te da nije riječ o birokratskim vježbama, već o reformama u cilju poboljšanja života građana.

“Uvijek smo bili nepokolebljivi zagovornik integracije Bosne i Hercegovine u EU. Ali svako mora da radi svoj domaći zadatak. Cilj članstva u EU treba da bude dovoljno snažan poticaj da se ujedine svi politički akteri i da se provedu potrebne reforme, tako da Evropsko vijeće kasnije ovog mjeseca može dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Građani Bosne i Hercegovine su predugo čekali, zaslužuju prosperitetnu budućnost u EU“, navodi austrijski ministar spoljnih poslova Schallenberg.

Ministri se slažu da je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

“Sada je vrijeme da Bosna i Hercegovina završi potrebne EU reforme i konačno pređe ciljnu liniju. Budućnost unutar EU ključna je za budući prosperitet zemlje i njenog naroda. Italija i Austrija će i dalje biti snažni i glasni partneri BiH, takođe u mobilizaciji šire međunarodne podrške. Upravo je to bio cilj ministarskog sastanka koji je održan u Rimu u februaru između “Grupe prijatelja Zapadnog Balkana” – neformalne grupe osnovane u junu 2023. sa Italijom, Austrijom, Češkom, Hrvatskom, Grčkom, Slovačkom i Slovenijom i zemljama Zapadnog Balkana“, istaknuto je u saopštenju.

(N1) Foto: N1

CATEGORIES
Share This