Ako suspenduju Debevca Sud BiH dobija predsjednika

Ako suspenduju Debevca Sud BiH dobija predsjednika

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH dobio je prijedlog Kancelarije disciplinskog tužioca za privremeno udaljavanje Ranka Debeveca sa mjesta predsjednika Suda BiH i formirana je prvostepena komisija, rekla je potpredsjednik VSTS-a Sanela Gorušanović Butigan.

Iz VSTS-a su konstatovali da Debevec nema zamjenika i da će Sud BiH dobiti vršioca dužnosti predsjednika ukoliko Debevec bude suspendovan.

– Dobićemo vršioca dužnosti predsjednika Suda ako predsjednik Debevec bude suspendovan – rekla je Butiganova, koja je u odsustvu predsjednika VSTS-a Halila Lagumdžije predsjedavala današnjoj sjednici Savjeta u Sarajevu.

Ona je dodala da postoje šefovi odjeljenja koji mogu da potpisuju odluke.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a BiH podnijela je zahtjev za privremeno udaljavanje Debeveca sa dužnosti predsjednika Suda BiH, nakon što je priveden u prostorije Agencije za istrage i zaštitu BiH zbog zloupotrebe položaja.

Pripadnici Sipe uhapsili su prije dva dana, po naredbi Tužilaštva BiH, Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića zbog sumnje da su prisluškivali zaposlene u Sudu i Tužilaštvu.

(Srna) Foto: N1

CATEGORIES
Share This