Akcija SIPA-e: Među uhapšenima visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija

Akcija SIPA-e: Među uhapšenima visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija

Propadnici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli akciju „Black tie 2“ a među uhapšenima su i visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Kako se navodi u saopštenju iz SIPA na meti akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a u okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

U toku su pretresi na više lokacija.

„Navedene aktivnosti  provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, navode iz SIPA.

Dodaju da je ova akcija rezultat zajedničkog rada SIPA sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a i HNK-a.

Ističu da su im u aktivnostima koje provode, međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se današnja hapšenja i pretresi vrše na više desetina lokacija u Sarajevu, Zenici i Mostaru i da su meta akcije više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, te da su među uhapšeni i visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(BN) foto: Avaz

CATEGORIES
Share This