Nacrt o prekidu vatre u Gazi na stolu: Izraelski ratni kabinet raspravlja

Nacrt o prekidu vatre u Gazi na stolu: Izraelski ratni kabinet raspravlja

Pripadnici izraelskog ratnog kabineta raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze.

Iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar kabineta.

Predlog sporazuma su pripremili zvaničnici Egipta, Katara, SAD i Izraela u nedelju na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu učestvovali pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, koja drži taoce u Pojasu Gaze.

Gardijan prenosi da glavna prepreka da se postigne dogovor predstavlja trajanje prekida vatre, pri čemu Izrael traži da prekid bude samo privremen, dok su pripadnici Hamasa ranije tražili trajni prekid vatre.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je saopšteno da su navodi o velikim izraelskim ustupcima u potencijalnom dogovoru netačni.

“Stav premijera je dosledan – rat će se završiti tek kada se ostvare svi ciljevi, izraelska vojska se neće povući iz Pojasa Gaze, i ni hiljade terorista neće biti oslobođene“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je da je ta palestinska organizacija dobila predlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava, kao i da će posetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, preneo je Rojters.

CATEGORIES
Share This