Francuska: “Čarobnjak iz Kremlja” postao bestseler

Francuska: “Čarobnjak iz Kremlja” postao bestseler

Roman Đulijana da Empolija “Čarobnjak iz Kremlja”, koji govori o ruskom lideru Vladimiru Putinu, postao je bestseler u Francuskoj.

“Njujok tajms” ocjenjuje da je to “simpatičan portret ruskog lidera”, koji kod nekih francuskih vodećih ličnosti navodno izaziva zabrinutost, jer bi mogao da utiče na politiku Pariza prema ukrajinskom sukobu.

Roman je objavljen nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i postao je popularan “vodič za razumjevanje Putina”.

Nakon njegovog objavljivanja, Empoli je počeo da se pojavljuje na francuskim televizijama kao stručnjak za ukrajinski sukob.

Fotot: Naslovnica romana “Le Mage du Kremlin”, Giuliano da Empoli, april 2022. (GALLIMARD)

Francuski premijer Elizabet Born pohvalila je roman, rekavši da “poput eha odražava aktuelnu međunarodnu situaciju i sukob u Ukrajini”.

“Njujork tajms” procjenjuje da je Putin u “Čarobnjaku” opisan “povoljno”, a to može da signalizira omekšavanje odnosa prema ruskom predsjedniku i mogućnost promjene gledanja Francuske na ukrajinsku krizu.

Bivši francuski ministar spoljnih poslova Iber Vedrin rekao je da je roman “nevjerovatno vjerodostojan” i da svi treba da ga pročitaju.

“Čarobnjak iz Kremlja” roman je o izmišljenom dugogodišnjem Putinovom pomoćniku koji govori o propadanju Zapada, slabljenju uticaja SAD u međunarodnoj politici i snažnom liderstvu u Rusiji.

SRNA

CATEGORIES
Share This