Treći dan Mundobasketa: Dominikanci se ne šale, Kanada gazi redom

Treći dan Mundobasketa: Dominikanci se ne šale, Kanada gazi redom

Treći dan Svjetskog prvenstva u košarci u Filipinima, Japanu i Indoneziji obilježilo je još jedno fantastično izdanje Dominikanske Republike koja je u 2. kolu Grupe A porazila favorizovanu Italiju (87:82) te sjajni Kanađani koji su pokazali da pobjeda protiv Francuza nije bila puka slučajnost.

Dominanska Republika je nakon 87:81 protiv Filipina, ubilježila i drugi trijumf koji im garantuje prolaz u narednu fazu a opet ih je predvodio as Minesota Timbervulfsa Karl Entoni Tauns sa 24 poena, 11 skokova i pet asistencija. Isti identičan poenterski učinak je imao i Andres Felis sa po pet skokova i asistencija.

Kod Italije je Marko Spisu imao 17 poena, pet skokova i četiri asistencije, a Simone Fontekio 13 poena. Italijani su sjajno počeli meč, poveli sa čak 12:0 poslije tri minmuta igre, ali je onda su potpuno stali.

Dominikana je pojačala odbranu, Italijani su se sve više bunili zbog sudijskih odluka, a onda je su uslijedile i tehničke greške. Prvo klupi, a potom i selektoru Đanmarku Poceku, koji je ponovo imao svoj šou pored terena.

Šutirao je stolicu, bacao sako i krvatu, a takvo ponašanje veoma brzo mu je donijelo i drugu tehničku, pa Italijan nije dočekao kraj prvog poluvremena, a već je morao da napusti klupu.

Cirkus je nastavio u tunelu gdje je namjeravao da sačeka sudije u tunelu, međutim reagovalo je obezbjeđenje i spriječilo da dođe do kontakta. Sve ovo nije pozivitivno uticao na Italiju, kao što je bio slučaj na Evrobasketu protiv Srbije, jer su od tog trenutka kola krenula nizbrdo.

Dominikana se trojkama potpuno vratila i preuzela kontrolu meča. Prednost je samo rasla, išla na 17 poena, a za to je bila zaslužna perfektno odigrana treća dionica, u kojoj su Dominikanci ubacili čak 31 poen.

Italija je da se u posljednjoj dionici dođe do tri poena zaostatka (85:82) na 25 sekundi do kraja ali ne da izbjegne poraz.

Naredni rival Italijana su Filipini a ovaj duel dočekuju ipak u dobroj poziciji s obzirom da je Angola danas iznenađujuće porazila Filipince (80:70).

Kanađani su deklasirali Liban 128:73 u 2. kolu Grupe H a čak devetorica igrača u pobjedničkom timu su bili dvocifreni.

Najefikasniji je bio Ar Džej Beret 17 poena, Tre Bel-Hajns je imao 15 poena i osam skokova a Melvin Edžim 13 poena i pet skokova. Nikel Aleksander-Voker, Zek Idi, Keli Olinik i Šaj Gildžes-Alksander su zabilježili su po 12 poena a Kajl Aleksander i Dilon Bruks sa po 10 poena zaokružili ovu podužu listu dvocifrenih.

Kod Libana se Omari Spelman istakao sa 16 poena, ali iz čak 15 šuteva od čega je pogodio samo šest. Karim Zeinun je imao 15.

Kanada je tako poslije trijumfa nad Francuskom upisala još jedan trijumf i reprezentacija je koja je do sada najviše pokazala. Osim toga Kanađani su protiv Libana zabilježili 44 asistencije što je rekord svjetskih šampionata i postali su prvi tim sa 40 i više asistencija još od 1994, kada se ovaj statistički podatak počeo da prati.

Dvije pobjede na kontu ima i Crna Gora a nakon Meksika porazili su i Egipat (89:74) u 2. kolu Grupe D.

Ovime su zabranici Boška Radovića obezbjedili plasman u drugu fazu Svjetskog šampionata, a samim tim i mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Na ruku im je išao i trijumf Litvanije protiv Meksika (96:66) pa će derbi u 3. kolu odlučiti ko će biti pobjednik grupe i ko više bodova nosi u drugu fazu takmičenja.

„Ostvarili smo najbolji rezultat u istoriji reprezentacije. Svjesni smo da moramo da budemo na mnogo višem nivou u narednim mečevima, rekao je Radović.

Njemačka je u uzbudljivom meču pobijedila Australiju 85:82 u 2. kolu. „Panceri“ su zasjeli na čelnu poziciju Grupe E Mundobasket i to na krilima sjajnog Denisa Šrudera koji je susret okončao sa 30 poena i osam asistencija, dok je 20 imao Maodo Lo.

U redovima Australije najefikasniji je bio Peti Mils sa 21 poenom, pet skokova i šest asistencija, dok je Džoš Gidi postigao 17 poena uz tri asistencije.  Japan je upisao prvu pobjedu jer je danas slavio protiv Finske 98:88.

(Nezavisne)
CATEGORIES
Share This