SP: I Argentina preko penala do polufinala

SP: I Argentina preko penala do polufinala

Fudbaleri Argentine plasirali su se u polufinale Mundijala u Kataru nakon što su u penal seriji bili bolji od Holandije sa 4:3, pošto je nakon 120 minuta rezultat bio 2:2.

 

“Gaučosi” će u polufinalu igrati protiv Hrvatske, koja je ranije tokom dana savladala Brazil takođe nakon penala sa 4:2 (prije toga bilo 1:1).

Heroj Argentine je golman Emilijano Martinez koji je odbranio dva penala, a odlučujući pogadak bio je djelo Lautara Martineza, kome noga nije zadrhtala u ključnim trenucima.

Argentina je bila bolja na startu meča, ali nije uspjela ozbiljnije da zaprijeti sve do pred kraj prvog poluvremena.

Holandija je jedinu pravu šansu imala u 24. minutu kada je Stiven Bergvajn šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je njegov pokušaj završio pored gola.

Prednost “gaučosima” donio je Nahuel Molina u 35. minutu kada ga je Lionel Mesi proigrao nevjerovatnom asistencijom.

Mesi je krajem prvog dijela pokušao i sam da završi jednu akciju, ali je Andres Nopert bio dobro postavljen i bez problema odbranio.

Pretila je Argentina i u drugom dijelu više nego njen rival, a u 71. minutu Mesi je dobio šansu da sa penala uveća prednost. To je i učinio i to na rutinski način, pa se činilo da je Argentina već na pragu polufinala.

Ipak, u 78. minutu u igru je ušao Vut Veghorst, koji je sa dva gola do kraja regularnog dijela uspio da izbori produžetke. Najprije je u 83. minutu skočio i glavom prevario Martineza, a asistirao mu je Stiven Berhuis.

U 89. minutu došlo je do opšteg sukoba na terenu, pošto je Leandro Paredesa reagovao nesportski prema klupi Holandije, ali je sankcionisan smao žutim karotnom.

To nije poremetilo Holanđane, koji su u posljendjim sekundama utakmice izveli akciju za pamćenje. Kupmajners se namiještao na šut sa 20-ak metara iz slobodnog udarca, ali je umjesto toga proigrao Veghorsta koji je matirao Martineza za 2:2.

U prvom produžetku nije bilo previše uzbuđenja, ali je drugi bio znatno zanimljiviji. Mesi je zaprijetio šutem sa distance, a Martinez je mogao da bude heroj, ali je njegov šut izblokirao Van Dajk. Nakon toga je Enco Fernandez šutirao dva puta sa distance, jednom je pogodio stativu, a Di Marija je probao iz kornera da pogodi mrežu. Kako ništa od toga nije prošlo, pristupilo se izvođenju penala.

Van Dajk i Berhuis bili su neprecizni u prve dvije serije za Holandiju, a Martinez je izrastao u pravog heroja na golu, iako se već ranije znalo da je specijalista za penale.

Mesi, Paredes i Montrijel su pogađali za Argentinu, sve do promjašaja Fernandeza. Holandiji su izjednačenje donijeli Kupmajners, Veghorst i De Jong, ali je penal Lautara Martineza riješio dramu i odveo Argentinu u polufinale.

Nova.rs

CATEGORIES
Share This