Vučević premijer – Imenovana nova Vlada Srbije

Vučević premijer – Imenovana nova Vlada Srbije

Skupština Srbije izabrala je večeras novu Vladu Srbije na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem.

Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv. Uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika. Za izbor vlade su glasali poslanici vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, PUPS, JS, SVM, a protiv su bili poslanici opozicije.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je pauzu od 30 minuta posle koje će novi članovi vlade položiti zakletvu.

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja. Nova vlada ima trećinu novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić.

Pored predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića, novu Vladu Srbije čine potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine Irena Vujović, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin. Aleksandar Martinović je novi ministar poljoprivrede i vodoprivrede, a Adrijana Mesarović ministar privrede.

Goran Vesić je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović ministar rudarstva i energetike, a Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Maja Popović je ostala ministar pravde, dok je Jelena Žarić-Kovačević novi ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Tomislav Žigmanov je ostao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok će Bratislav Gašić biti ministar odbrane.

Marko Đurić je novi ministar spoljnih poslova. Tanja Miščević je ostala ministar za evropske integracije, a Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete.

Zlatibor Lončar ponovo je ministar zdravlja, dok je Nemanja Starović novi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju.

Zoran Gajić je ministar sporta, Nikola Selaković ministar kulture, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Jelena Begović ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja.

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su ministri bez portfelja.

(Tanjug) Foto: Kurir

CATEGORIES
Share This